Iz Londona
54

Lejla Kevrić videosnimkom prikazala genocid u Srebrenici

S.H.P.
Ove godine mnogobrojne organizacije i pojedinci širom svijeta na svoj su način obilježile 25. godišnjicu počinjenog genocida nad Bošnjacima zaštićene UN zone u Srebrenici.

Jedna od njih je i Lejla Kevrić, umjetnica iz Londona, koja je završila tri fakulteta i koja je kroz svoj umjetnički izričaj željela prikazati sve patnje koje su se desile u ovom gradu. Lejla je napravila kratki videozapis.

"Kontaktirala sam svoje prijatelje umjetnike iz različitih oblasti, objasnila im svrhu projekta, ispričala im o genocidu u Srebrenici ono što sam ja znala i zamolila ih da se oni sami dalje udube u tu temu i da onda na osnovu onoga što su doživjeli to i umjetnički izraze. Sve njihove odgovore u vidu pisanih zapisa, zvučnih efekata i videosnimaka, izmiksala sam i prezentirala u ovom videozapisu upečatljivog imena 'Srebrenica 25'. Oni su to izvanredno uradili i jako sam im zahvalna jer tu ima zaista svjetski priznatih umjetnika. Oni su izdvojili svoje umijeće i vrijeme i zahvaljujući tome poruka 'Srebrenica 25' je otišla širom svijeta", kazala je autorica.

Lejla Kevrić
Lejla Kevrić

U realizaciji video projekta SREBRENICA 25, svoj umjetnički doprinos dali su umjetnici: Alexi Hernandez, Alicia SH Kuo, Andrew Morton, Cyrus Khan, BLM. Art, Elaine Xu, Ely Vargas, Isabella Isabeau, Kadin Kostelic, Ling Liu, Nora Liang, Scott Irving, Selene Woo, Thomas Goldstone, Molly Wei.

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu Lejla Kevrić je kao 10-godišnja djevojčica s porodicom stigla u Veliku Britaniju. Kao i sva izbjeglička djeca, odmah je uključena u engleski obrazovni sistem i vrlo brzo je nadoknadila propušteno znanje. U osnovnoj školi njeni profesori su primijetili sklonost ka umjetnosti i dizajnu i usmjerili je ka tom obrazovanju.

Prvo se okušala u modnom dizajnu i 2001. godine završila Leeds College of Art and Design, potom je na Goldsmiths University, PGCE, 2013. završila za učitelja umjetnosti, a nedavno na istom londonskom Goldsmiths univerzitetu magistrirala Design Expanded Practice. Nakon višegodišnjeg rada u modnom dizajnu, predavanja dizajna učenicima, završetkom magisterija, Lejla se konačno opredijelila za ono što najviše želi i voli raditi, a to je umjetnost.