|

Crnadak: Mi nemamo zvaničnu najavu strožijih kontrola državljana BiH pri ulasku u EU

Crnadak: Mi nemamo zvaničnu najavu strožijih kontrola državljana BiH pri ulasku u EU
3
D. Be.
17.10.2019. u 16:03
20
komentara
3

dijeljenja
Crnadak: Mi nemamo zvaničnu najavu strožijih kontrola državljana BiH pri ulasku u EU Ilustracija: Shutterstock (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije obaviješteno od kada će i na koji način državljani BiH pri ulasku na teritoriju Evropske unije biti podvrgnuti strožijim kontrolama i registraciji, rekao je za Klix.ba ministar Igor Crnadak.
"Mi o tome nikada nismo zvanično obaviješteni. Informacije ne možemo komentarisati dok ne vidimo s predstavnicima EU o čemu se tačno radi i šta će se tačno odnositi na građane Bosne i Hercegovine", kazao je Crnadak.On ističe da je postojala snažna aktivnost ministarstava vanjskih poslova zemalja našeg regiona kada je odluka o ETIAS-u donesena na organima EU.

"Bio sam učesnik tih sastanaka i potpisnik pisma u kojem je traženo da se Zapadni Balkan isključi iz toga, jer smatramo da nema potrebe za tim, ali odgovor nije bio pozitivan. Međutim, nikada nismo obaviješteni šta je tačno i konačno odlučeno na institucijama EU", dodao je.Na pitanje da li najava da će građani zemalja koje nisu članice EU od 2022. godine biti podvrgnuti skeniranju lica i davanju otisaka prstiju, Crnadak kaže da je najavljeno vršenje neke vrste registrovanja.

Foto: D. Ć./Klix.ba Foto: D. Ć./Klix.ba


"Tada smo rekli da je to loše po evropske aspiracije regiona, ali opet kažem da ne znamo konačnu odluku, kada stupa na snagu i šta će to tačno značiti za BiH. Ipak, to ne znači da odluka nije donesena i da neće biti", zaključio je ministar vanjskih poslova BiH.

Zvanična informacija o pooštrenim mjerama EU je objelodanjena prije nekoliko dana u Varšavi na konferenciji u organizaciji Frontexa, što je za Klix.ba potvrdio savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman.Prema njegovim riječima, državljani BiH će od februara 2022. godine pored pasoša prilikom ulaska u Evropsku uniju morati skenirati kažiprst jedne ruke, dok će prilikom prvog prelaska na teritoriju EU skenirati lice te dati otiske četiri prsta jedne ruke.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...