Crna hronika
611

Zaštitari na derbiju brutalno pretukli navijača jer je snimao mobitelom

Piše: M. N.
Iako je sarajevski vječiti derbi prošao bez većih incidenata, jedan od navijača će 106. derbi pamtiti po brutalnim batinama koje je dobio od zaštitara bez ikakvog razloga.

Kako se vidi na snimku koji nam je poslao jedan od čitatelja, navijač u crvenoj jakni je prišao preko puta stadionu kako bi snimio mobitelom gužvu koja se stvorila, a u kojoj su učestvovali manji broj navijača, policija i zaštitari.

Nakon što se gužva okončala, pripadnik MUP-a KS je prišao muškarcu i proveo ga kroz ogradu do stadiona gdje ga je predao zaštitarima. U tom trenutku ga je trojica zaštitara počela udarati, a potom je prišao i četvrti koji ga je udario nogom u glavu.

Član 28. Zakona o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine kaže:

"Čuvar može u obavljanju poslova fizičke zaštite upotrijebiti fizičku silu i druga zakonom dozvoljena sredstva samo ako na drugi način ne može odbiti protupravni i neposredni napad kojim se ugrožava njegov život ili život lica koje osigurava, odnosno štiti ili je napad usmjeren ka uništenju, oštećenju ili otuđenju imovine koju osigurava, odnosno štiti.

Upotreba fizičke sile podrazumijeva izvođenje zahvata koji se koriste u vještini odbrane radi savladavanja otpora lica koje fizički napada čuvara, odnosno lice ili imovinu koje čuvar osigurava, odnosno štiti.

Čuvar ne može prilikom obavljanja poslova fizičke zaštite koristiti dodatna sredstva za sprečavanje napada ili vlastite odbrane niti upotrijebiti silu veću od potrebne za odbijanje protupravnog napada."

Sudeći prema ovom snimku, zaštitari su prekoračili svoja ovlaštenja.