{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uhapšeni učenici koji su za tri godine 12 puta lažno prijavljivali postavljene bombe

26.1.2015. u 15:10
10
10
Uhapšeni učenici koji su za tri godine 12 puta lažno prijavljivali postavljene bombe
10
Uhapšeni učenici koji su za tri godine 12 puta lažno prijavljivali postavljene bombe
Službenici Policijske stanice Novi Travnik u saradnji sa službenicima PS Travnik i Vitez otkrili su osobe koje su posljednje tri godine anonimno dojavljivale da su u srednjim školama u Novom Travniku, Vitezu i Novoj Biloj postavljene bombe.
U ovim slučajevima radi se o krivičnim djelima "ugrožavanja sigurnosti" iz člana 183.KZFBiH i njihovim izvršenjem izazvana je uznemirenost učenika i njihovih roditelja, kao i nastavnog osoblja škola u kojima su prijavljivanje postavljene bombe, a odlagan je i nastavni proces u tim školama.

Osim toga, službenici policije su bili primorani u svim slučajevima evakuisati škole, izvršiti kontradiverzione preglede i preduzeti niz operativno taktičkih radnji na otkrivanju izvršilaca, što je dodatno opterećivalo materijalne i ljudske kapacitete policijskih struktura.

Na osnovu svih preduzetih mjera ustanovljeno je da postoje osnovi sumnje da su učenici trećeg i četvrtog razreda Elektrotehničke i Srednje muzičke škole iz Novog Travnika tokom 2013., 2014. i 2015. godine u 12 slučajeva anonimno prijavili da su u prostorijama škola u Novom Travniku, Vitezu i Novoj Biloj postavljene bombe i da će eksplodirati za 15 minuta.

Osumnjičeno je ukupno sedam učenika iz Novog Travnika i Travnika, koji su ispitani u svojstvu osumnjičenih, privremeno su im oduzeti mobilni telefoni sa kojih su vršili dojave o bombama, a po kompletiranju predmeta protiv njih će biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu kantonalnom tužilaštvu Travnik.

Iz MUP-a SBK-a napominju da će o rezultatima istrage službeno biti obaviješteno i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te će se tražiti najoštrije sankcije protiv tih učenika, koje mogu rezultovati i isključenjem iz škole. Cilj svega toga da se svim mogućim počiniteljima ovakvih krivičnih djela pošalje jasna poruka o težini ovakvih djela i posljedicama koje prouzrokuju, te da ih se odvrati od činjenja bilo kakvih nezakonitih radnji, saopćeno je iz MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: