|

Uhapšeni učenici koji su za tri godine 12 puta lažno prijavljivali postavljene bombe

Uhapšeni učenici koji su za tri godine 12 puta lažno prijavljivali postavljene bombe
10
Klix.ba
26.1.2015. u 15:10
10
komentara
10

dijeljenja
Uhapšeni učenici koji su za tri godine 12 puta lažno prijavljivali postavljene bombe
Službenici Policijske stanice Novi Travnik u saradnji sa službenicima PS Travnik i Vitez otkrili su osobe koje su posljednje tri godine anonimno dojavljivale da su u srednjim školama u Novom Travniku, Vitezu i Novoj Biloj postavljene bombe.
U ovim slučajevima radi se o krivičnim djelima "ugrožavanja sigurnosti" iz člana 183.KZFBiH i njihovim izvršenjem izazvana je uznemirenost učenika i njihovih roditelja, kao i nastavnog osoblja škola u kojima su prijavljivanje postavljene bombe, a odlagan je i nastavni proces u tim školama.

Osim toga, službenici policije su bili primorani u svim slučajevima evakuisati škole, izvršiti kontradiverzione preglede i preduzeti niz operativno taktičkih radnji na otkrivanju izvršilaca, što je dodatno opterećivalo materijalne i ljudske kapacitete policijskih struktura.

Na osnovu svih preduzetih mjera ustanovljeno je da postoje osnovi sumnje da su učenici trećeg i četvrtog razreda Elektrotehničke i Srednje muzičke škole iz Novog Travnika tokom 2013., 2014. i 2015. godine u 12 slučajeva anonimno prijavili da su u prostorijama škola u Novom Travniku, Vitezu i Novoj Biloj postavljene bombe i da će eksplodirati za 15 minuta.

Osumnjičeno je ukupno sedam učenika iz Novog Travnika i Travnika, koji su ispitani u svojstvu osumnjičenih, privremeno su im oduzeti mobilni telefoni sa kojih su vršili dojave o bombama, a po kompletiranju predmeta protiv njih će biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu kantonalnom tužilaštvu Travnik.

Iz MUP-a SBK-a napominju da će o rezultatima istrage službeno biti obaviješteno i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te će se tražiti najoštrije sankcije protiv tih učenika, koje mogu rezultovati i isključenjem iz škole. Cilj svega toga da se svim mogućim počiniteljima ovakvih krivičnih djela pošalje jasna poruka o težini ovakvih djela i posljedicama koje prouzrokuju, te da ih se odvrati od činjenja bilo kakvih nezakonitih radnji, saopćeno je iz MUP-a Srednjobosanskog kantona.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...