Vrhovni sud RS
24

Udarao ga stolicom i sjekirom: Radovan Đujić osuđen na pet godina zbog ubistva sina u Prijedoru

Piše: M. N.
Kuća u kojoj se dogodilo ubistvo (Foto: Blic)
Kuća u kojoj se dogodilo ubistvo (Foto: Blic)
Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu Okružnog suda u Prijedoru kojom je Radovan Đujić osuđen na pet godina zatvora zbog ubistva svog sina Duška (44).

Đujića se tereti da je svog sina udario prvo stolicom, a potom sjekirom u oktobru 2017. godine. Prema navodima presude, on je nakon ubistva otišao spavati. Zločin je počinio u stanju smanjene uračunjivosti i prekoračenja nužne odbrane. Tijelo svog sina je skrivao u hodniku skoro dva mjeseca.

"Radovan Đujić je ubistvo počinio u prvoj polovini oktobra 2017. godine, u mjestu Brezičani, grad Prijedor, a nakon što je u večernjim satima Duško, koji je živio u prizemlju kuće, došao na sprat, gdje je živio Radovan, s kojim je odranije bio u lošim porodičnim odnosima i s kojim se u prethodnom periodu više puta verbalno i fizički sukobljavao. Uzeo je drvenu stolicu i njom Duška udario u grudi. Zatim je, dok je Duško bio u hodniku, uzeo sjekiru i metalnim dijelom - ušicama, udario sina više puta u glavu, a najmanje četiri puta", piše u optužnici.

Nakon što je sjekirom premlaćeni muškarac ostao bespomoćno ležati na podu hodnika, gdje je ubrzo i izdahnuo, njegov otac je, kako se navodi, otišao u sobu spavati, da bi sutradan, kada je ustao, došao do Duškovog tijela, gdje se uvjerio da je četrdesetčetverogodišnjak preminuo.

Tijelo su pronašli policajci 5. decembra prošle godine kada su došli u kuću zbog prijava da Duška nisu vidjeli danima. Tijelo je bilo u fazi raspadanja. Policija je odmah privela oca zbog teškog ubistva, a obdukcijom je utvrđeno i na koji način je preminuo.

Prvostepena presuda u ovom slučaju izrečena je 13. jula ove godine.