Osam dana poslije
46

Ubistvo Lane Bijedić još uvijek je misterija: Istraga tapka u mjestu

R. D.
Lana Bijedić
Lana Bijedić
Ko je ubio 19-godišnju Lanu Bijedić, Mostarku i nesuđenu studenticu i dalje je misterija bez rješenja i, što je najvažnije, bez osumnjičenih i uhapšenih. Osam dana je prošlo, a istraga koju predvodi Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona i dalje je bez uspjeha.

Kako dani prolaze, tako se na tragičnu sudbinu Lane Bijedić dopisuju epizode iz njenog života, posebno onog tragičnog posljednjeg dana, koji samo dodatno zbunjuju istražioce i javnost koja iz dana u dan prati sporo odmotavanje ovog klupka.

Kako nam je kazao tužilac Josip Aničić, vjerovatno se ne radi o zločinu iz strasti, što je bila jedna od prvih sumnji, već je vjerovatno riječ o djelu potpuno neuračunljive osobe. Ipak, Lanin posljednji dan još uvijek je isprepleten kontadiktornostima koje zbunjuju istražioce.

"Nadzorne kamere nju su snimile na kružnom toku kod Zvirovića, ali dio od te lokacije do mjesta na kome je pronađena je slabije pokriven kamerama i on je još uvijek obavijen velom tajne. Pretraga terena, rijeke, kao o vještačenje njenog telefona još uvijek nisu dali informacije koje su istražioci očekivali", kazao je tužilac za Klix.ba.

Dodaje i kako još niko nije privede, niti ispitan u statusu osumnjičenog te da policija najviše vremena trenutno provodi na tumačenju kazivanja svih onih građana koji su se javili na pozive da pomognu istrazi.

Tijelo Lane Bijedić pronašao je ribar prošle nedjelje oko 19 sati u rijeci Studenčici pored Ljubuškog. Posebno je zanimljivo da je Lana ovog ljeta boravila na kupalištu koje se nalazi samo stotinjak metara od mjesta na kojem je pronađena ubijena, iz čega je izveden zaključak da je poznavala lokalitet.

Lana je u četvrtak ispraćena iz Mostara, a dan kasnije njeno tijelo je kremirano u Beogradu.