Pranje novca
17

U toku nastavak akcije "Zadruga", vrše se pretresi na 12 lokacija u Kantonu Sarajevo

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Službenici MUP-a KS su, po naredbi Tužilaštva KS, nastavili danas operativnu akciju "Zadruga". U toku su pretresi na 12 lokacija.

Podsjetimo, akcija je započeta krajem januara i prvobitno je uhapšeno 12 osoba. Za njih devet je određen jednomjesečni pritvor.

Riječ je o Enisi i Sanelu Đaliću, Huseinu Borišiću, Adnanu Karahasanu, Nihadu Biliću, Salihi Dervišević, Hadisu Kusturi, Aliji Kadriću i Ramizu Durakoviću. Pritvor im je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je za Enisu Đalić, Borišića i Durakovića pritvor određen i zbog opasnosti od bjekstva jer imaju crnogorsko državljanstvo.

Osumnjičeni su za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca i zloupotrebom položaja ili ovlasti.

Kao vođe ove grupe, tvrdi Tužilaštvo, bračni par Đelić registrovao je agencije za posredovanje u zapošljavanju "Eslider" i "Leading" (radila do septembra 2016. godine) u okviru koje su navodno falsifikovali uvjerenja s fakulteta koja potvrđuju da su osobe na koje su uvjerenja glasila studenti i đaci, a s ciljem da prikažu kako njihova agencija ima članove/kandidate za zaposlenje. Potom su s ostalim osumnjičenima navodno sklapali ugovore o pružanju usluga na imena studenata i đaka, a potom su drugi osumnjičeni putem svojih firmi uplaćivali novac na račun agencija.

Tužilaštvo tvrdi da je bračni par Đalić potom taj novac skidao s računa firme i vraćao osumnjičenima, uz proviziju od osam do 10 posto. Na ovaj način pravn osobe su izbjegavale plaćanje poreza državi, kao i ostalih dažbina, odnosno vršilo se pranje novca. Tužilaštvo navodi kako su na ovaj način pribavili za sebe više od 40 miliona KM te oštetili budžet za blizu 30 miliona KM.