Komentari (39)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Uhapsite tog Ugljen Monoksida Vise pobi narod!!!! B*em ti ovaku vlast kad ubice setaju gradom!
http://youtube.com/watch?v=GEPs8Zs48jo
Citaj: Ugljenmonoksid ima veliki afinitet prema hemoglobinu koji je 200 puta veći od oksigena ocigledno ne razumijes rijec AFINITET.
Pardon,okus je samo culo..Napravih lapsus :)
DRAGI MOJI \"PISMENI\" NOVINARI.. Hocu li se ijednom obradovati vasoj pismenosti..bez boje,mirisa i \"ukusa\"..UKUSAAA?????? ko vas je ucio bosanski jezik,da li ste ga uopce ucili ili ste markirali s tih predavanja.Mislim da je pravopis od izuzetne vaznosti za vasu struku,a vi se samo tako blamirate.Evo jedna kratka lekcija za vas dragi moji,pa mozda nesto i naucite.Mozda.Nekad :/ Ukus je osjecaj za lijepo. Okus je culo mirisa. To ste vec trebali nauciti u prvom-drugom osnovne :) S ljubavlju,Saaaz
pliva patka, pliva guska...
Rješenje problema je jednostavno: riješite se grijanja na plin,nađite alternativu i mirna Bosna.
Ja se jednostavno grijem na struju. Čistije, ljepše, sigurnije. Ne mogu se mislit je li neki korumpirani primitivac radi svoj posao ili ne. Kasno je kad nešto bude.
Mala napomena, postoje i plinski (gasni) uređaji, kod kojih ne vidimo plamen, tj.sagorjevanje se dešava unutar uređaja, pa i kod njih postoji opasnost od CO. Postavljaju se najčešće u kupatilima, i uslijed nedostatka svježeg vazduha ili loš dimnjak ili kvar na aparatu, dolazi do nepotpunog sagorjevanja i do nastanka CO. Ako se do stana iz neke udaljenije kotlovnice (ne iz kupatila ili susjedne sobe) \"doprema\" samo topla vodado radijatora tada nema opasnosti od nastanka CO zbog grijanja. (Tj. kroz stan prolaze samo cijevi kroz koje protilče voda.) Drugi problem je duhan u stanu, motorna vozila u garažama i sl.
Kao prvo, uzasne tragedije za ove porodice! Kao drugo, trece, cetrvrto i stoto: PREVENCIJA! Naše bake i mame su redovno, po tri ili cetiri puta dnevno provjetravale kuce, imali smo prirodnu, drvenu stolariju, koja diše...Najveće zlo je plastična i metalna stolarija!!! Kuce i stanovi su nam hermetički zatvoreni! Ako se redovno ne provjetrava, koncentracija ugljen monoksida se povecava i eto uslova za tragediju! Takodje, gasne instalacije (bolje receno ventili, gumice) se mjenjaju prije svake sezone grijanja i tačka!!!! Čišćenje dimnjaka je obavezno, takodje prije sezone grijanja! Ali, muska glava mora prisustvovati i nadzirati dimnjačara! Još nešto, u peći i šporete nikako ne ubacivati plastiku...stvara se takozvani ljepljivi dim koji se lijepi za zidove dimnjaka i stvara masu koja polako začepi dimnjak. Detektori dima i ugljen monoksida se takodje preporucuju, koliko god skupi bili. Nadam se da sam pomogao da se bar jedan život spasi...
Ugljen monoksid - CO - nastaje nepotpunim sagorjevanjem u ložištima i pri drugim postupcima sagorjevanja. Glavni izvori su motorna vozila i LOŽIŠTA. U odvodnim gasovima OTO motora nalazi se do 8 zapr. %. Nalazi se i u duhanskom dimu. U ulicama sa normalnim saobraćajem ima ga 30 mg/m3, u ulicama sa intenzivnim saobraćajem 60 mg/m3, A u otpadnim gasovima i gasovima sagorjevanja 36 000 mg/m3. U stanovima se može pojaviti od 50 mg/m3, od duhanskog dima. A nepotpuno sagorijevanje, može da se javi uslijed nedostatka vazduha ili zbog lošeg miješanja gorivih gasova sa vazduhom ili uslijed pothlađivanja gorivih gasova, i tada dimni gasovi sadrže još i nesagorive sastojke, naročito ugljen-monoksid CO. Razlozi za nastajanje CO su ili nedostak svježeg vazduha u prostoriji gdje se dešava sagorjevanje, ili je do dimnjaka koji se ne provjerava da li je ispravan ili je do peći (aparat ima kvar). Gdje ima vatre (npr. sagorjevanje), postoji opasnost da se pojavi i CO.
je li moguce da dodje do trovanja u prostorijama gdje je centralno grijanje? zna li ko? joj tragedije, zao mi svakog...:(
misli se na afinitet CO veci od onog koji ima O prema hemoglobinu
Doktorica treba da zna da disanje usta na usta je izbaceno ima 4 godine.
I kupiti detektor ugljenmonoxida!!
Dobro je, ja mislio opet neko cuki naudio.