Nevidljivi ubica
0

U Sarajevu tri osobe otrovane ugljenmonoksidom

Piše: J. H.
Kako nam je potvrđeno u MUP-u KS, četveročlana porodica i još jedna osoba evakuisani su jutros u 7:50 sati iz ulice Višegradska kapija u općini Stari Grad zbog opasnosti od trovanja ugljenmonoksidom.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu zbrinute su tri osobe koje se nalaze u stabilnom stanju i pod stalnim su promatranjem.

U posljednjih nekoliko mjeseci mnogo je slučajeva smrti čiji je uzrok bilo trovanje ugljenmonoksidom. Mladi ljudi, poput Irme Aljević i braće Adnana i Arnesa Šabanovića posljednje su žrtve ovog nevidljivog tihog ubice. Zima je načešće godišnje doba kada ljudi umiru od trovanja ovim gasom zbog upotrebe grijalica, bojlera, peći i drugih aparata. Trovanje ovim gasom ima slične simptome kao neke druge bolesti.

Bez boje, mirisa i ukusa

"U početku obično kreće kao gripa, sa simptomima glavobolje, malaksalosti, pospanosti, umora i zbunjenosti. Što je duži boravak u prostoriji gdje je veća koncentracija ugljenmonoksida, osoba će teže disati, doći će do pogoršanja vida i gubitka svijesti", kazala nam je dr. Ružica Mitić iz sarajevske Hitne pomoći.

Ugljenmonoksid, pojašnjava dr. Mitić, nastaje prilikom sagorijevanja uglja, drva ili parafina. To je gas bez boje, mirisa, ukusa i nadražujućeg dejstva.

"Ugljenmonoksid ima veliki afinitet prema hemoglobinu koji je 200 puta veći od oksigena", dodaje dr. Mitić te savjetuje kako svi oni koji u prostorijama gdje žive imaju aparate na gas, drva ili ugalj, provjere ispravnost istih.

Predostrožnost najbolja zaštita

"Također, trebaju provjeriti ispravnost dimnjaka. Dok su god svjesni, savjetujem brzi izlazak iz prostorije te otvaranje vrata i prozora".

Ukoliko je došlo do disajnog ili srčanog zastoja, potrebno je uraditi reanimaciju masažom srca i disanje usta na usta. Naredni korak je davanje kisika u najvećoj mogućoj koncentraciji kako bi se smanjilo prisustvo monoksida u krvi.

Izloženost ugljenmonoksidu u trudnoći može teško oštetiti plod ili čak izazvati smrt.

Kako su nam potvrdili u Hitnoj pomoći, predostrožnost je najbolja zaštita. Provjetravajte prostorije gdje živite i provjeravajte ispravnost peći, grijalica, bojlera, dimnjaka, odvodnih cijevi...