Uhapsila ga SIPA
35

Tužilaštvo BiH predložilo pritvor za Mirzu Kapića koji je planirao napad na džamiju

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Tužilaštvo BiH predlaže pritvor za Mirzu Kapića, osumnjičenog za terorizam, kojeg su uhapsili službenici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) prošlog mjeseca.

Osumnjičeni koji je uhapšen, pod istragom je zbog kontaktiranja sa pripadnicima radikalnih struktura ISIL-a i planiranje terorističkog napada na islamski vjerski objekat u BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Mirzu Kapića, rođenog 1980. godine u Banjoj Luci, nastanjen u Zenici, državljanin BiH, ranije osuđivan za kazneno djelo povezano sa terorizmom i boravkom na stranim ratišitima.

"Aktivnosti lišenja slobode osumnjičenog, kao i pretresa objekata koje koristi, realizirane su u koordiniranoj akciji Tužiteljstva BiH i SIPA uz naredbe Suda BiH", navode iz Tužilaštva BiH.

Naime, kako se navodi u optužnici, osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je proteklog mjeseca, putem elektronskih kanala komunikacije, mobilnog telefona i kompjutera, koristeći aplikacije za komunikaciju, ostvarivao kontakt sa osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača tzv. “ISIL-a”, te je u prepiskama izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH, koncem mjeseca jula ove godine.

Sumnjiči se da je je od navedenih osoba tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave sa detonatorom putem mobilnog telefona, izražavajući namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i koji prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i ISIL-a, agencijama za provedbu zakona u BiH.

U daljem planiranju i izvršenju kaznenog djela, spriječen je akcijom SIPA i Tužiteljstva BiH, a prilikom pretresa zaplijenjeni su elektronski uređaji, koje je koristio osumnjičeni i koji će biti predmet detaljnog vještačenja.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponovo počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela terorizma, a prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH.