Mladen Ivanić
0

"Tihićev zahtjev predstavlja udar na BiH"

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić tvrdi da zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Sulejmana Tihića upućen Ustavnom sudu BiH za ocjenu saglasnosti Izbornog zakona i Poslovnika Predstavničkog doma s Ustavom BiH "politički predstavlja udar na BiH".

Ocijenivši kao „opasnom“ tu inicijativu, Ivanić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao sa se iz nje „vidi jasna želja jedne strane da dominira koristeći se principom jedan čovjek - jedan glas“.

Po njegovim riječima to je indirektan pokušaj da se ukine entitetsko glasanje, iako se radi o ustavnoj stvari koja je određena i kao takva ne može da prođe.

„Ovo je vrlo opasna inicijativa, opasnija nego neke ranije. Ova inicijativa udara u samu srž dejtonske BiH i u osnovnu vrijednost, a to je garantovana zastupljenost Srba i građana RS-a u bh. institucijama“, rekao je Ivanić.

Ističući da iako smatra nemogućim, predsjednik PDP-a je dodao i da bi eventualna realizacija tog zahtjeva „otvorila ozbiljnu krizu u BiH, jer bi samo Bošnjaci odučivali u toj zemlji“.