Sud Bosne i Hercegovine
0

Svjedok na suđenju Turkoviću: Plakao sam zbog tužioca Čavke

Sarajevo-x.com
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Muharem Čaušević je na suđenju u četvrtak Zijadu Turkoviću i njegovoj zločinačkoj organizaciji negirao tačnost iskaza koji je dao istražiteljima u istrazi, a u kojem je govorio o ulozi Turkovića u nabavci anhidrida sirćetne kiseline koji je zaplijenila turska policija.

On je svjedok Tužilaštva BiH, a ranije je osuđen na 14 mjeseci zatvora kao pripadnik zločinačke organizacije Muhameda Alija Gašija. U istrazi je kazao da je posjedovao Mercedes koji mu je poklonio Turković, te da je tim vozilom, po nalogu Turkovića, dva puta išao na Kosovo da pronađe određenu osobu preko koje bi trebalo ostvariti kontakt sa osobama iz Turske radi kupovine anhidrida sirćetne kiseline, tečnosti neophodne za pravljenje heroina.

Čaušević je u zapisniku koji je u četvrtak čitan u Sudu BiH kazao da je nakon "pada" ove sirćetne kiseline u Turskoj Turković dobijao prijetnje od osoba bliskih Darku Elezu, koji trenutno robija u Srbiji, i da mu je poručeno da će biti "mrtvih glava". "Pola tog iskaza što ste pročitali je iskaz Isljama Kalendera, koji su meni predočili na saslušanju. Ja nikad u svojih 50 godina nisam ni travu držao u rukama", kazao je Čaušević, nakon što mu je tužilac Oleg Čavka prezentirao njegovu izjavu iz istrage koju je Čaušević i potpisao, pišu Nezavisne novine.

Svjedok: Ja sam uvijek bio optuženi

Na pitanje sudije Ize Tankića zašto je potpisao izjavu ako nije tačna, kazao je da je potpisao samo da se riješi ispitivanja. "Gospodine sudija, potpisao sam zbog dva infarkta. Ja nikad nisam bio svjedok u životu. Uvijek sam bio optuženi. Potpisao sam da ne padnem u nesvijest i da što prije izađem sa ispitivanja", kazao je Čaušević. Prilikom unakrsnog ispitivanja Olega Čavke, Čaušević je u nekoliko navrata mijenjao svoj iskaz pred sudom. "Gospodine Čavka, ne možete vi mene tako da preskačete", kazao je Čaušević tužiocu.

"Mogu, vidite kako sam vas ispreskakao", kazao je Čavka, nakon što je Čaušević potvrdio da je Isljam Kalender upozorio porodicu Keljmendi da je Turković kazao da će doživjeti "krvavu svadbu". Na upit tužilaca koji su tvrdili da im je u srijedu Čaušević kazao da se boji za svoj život, Čaušević je odgovorio da se ne boji. "Da li je tačno da ste prilikom ispitivanja plakali i proklinjali svoj život što ste ikad upoznali Tukovića i upetljali se u sva ta djela i rekli da ćete nama sve kazati što Vam je poznato", pitala je tužiteljica Diana Kajmaković, na šta je svjedok odgovorio da jeste plakao, ali zbog Čavke "zbog kojeg je dobio dva srčana infarkta".

U četvrtak su svoje nalaze o "šteku" u auspuhu BMW-a u kojem je, prema navodima optužnice, droga zločinačke organizacije Zijada Turkovića prebacivana preko granice, iznijeli su vještak mašinske struke Zlatan Čučić i vještakinja hemije Iva Trezner. Čučić je potvrdio da je postojao "štek" koji je bio kvalitetno napravljen. Treznerova je kazala da je vještačenjem utvrđeno u auspuhu postojanje heroina te je istakla da se teoretski u "štek" moglo smjestiti 19 kilograma heroina.

Elez će biti saslušan putem video-linka

Zijad Turković i njegova grupa optuženi su za pet ubistava, četiri pokušaja ubistva, pljačku kargo centra sarajevskog aerodroma, trgovinu drogom i druga krivična djela. Diana Kajmaković, tužiteljica Tužilaštva BiH, u četvrtak je tražila od Suda da obezbijedi uslove da na jednom od narednih ročišta putem video-linka bude saslušan Darko Elez.

Elez se u Srbiji nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, a inače on i Zijad Turković su bili u zavadi. Specijalni sud u Beogradu osudio je Eleza iz Sarajeva na devet godina zatvora, kao organizatora kriminalne grupe koja je 2009. godine na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela. Fahrija Karkin, Turkovićev advokat, tražio je od Suda da pokušaju isposlovati dozvolu da Elez privremeno dođe u BiH kako bi svjedočio pred sudom.