Pritvor u Sarajevu
7

Slučaj Marko Trifković: Od teške krađe do svjedoka koji bi o ubistvu policajaca mogao puno znati

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hapšenje pripadnika automafije s Pala Marka Trifkovića, koji je godinu bio nedostupan bh. organima gonjenja, ulilo je nadu da bi mogao biti riješen slučaj ubistva dvojice policajaca na Alipašinom Polju, prevashodno jer je svojim bjekstvom bacio sumnju da bi mogao znati detalje o tom slučaju.

Informacije da li je policija bila na pogrešnom tragu ili ne su strogo čuvana tajna u istražnim, policijskim i obavještajnim krugovima, mada se ne krije kako postoji doza optimizma da bi slučaj ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića mogao u dogledno vrijeme biti riješen.

Bilo kako bilo, uvriježeno je mišljenje kako će biti riješen slučaj za koji se Marko Trifković od ranije tereti, u sklopu optužnice podignute 27. juna 2018. protiv 27 pripadnika automafije iz Istočnog Sarajeva u predmetu "Volan".

Klix.ba saznaje da su pojedini svjedoci više puta pristupali Tužilaštvu BiH na saslušanje, zbog čega je, uz ostalo, Marku Trifkoviću određena mjera pritvora. U obrazloženju Tužilaštva BiH stoji da mu je pritvor određen jer su izazvani strah i bojazan za ličnu sigurnost svjedoka.

Tužilaštvo je posebno istaklo kako postoji opasnost da optuženi boravkom na slobodi utječe na jednog svjedoka, čije ime i prezime je poznato redakciji portala Klix.ba. Upravo taj svjedok detaljno opisuje izvršenja krivičnih djela, s upotrebom oružja, sile i prijetnji, te korištenjem fantomki.

"U obrazloženju prijedloga se navodi da postoje naročite okolnosti da će optuženi Marko Trifković zajedno s ostalim optuženima ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke saučesnike i prikrivače", navodi se u obrazloženju Tužilaštva BiH u koje je Klix.ba imao uvid.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su Marka Trifkovića uhapsili 10. januara na Palama zbog, kazuju zvanične informacije, sumnje da je počinio više krivičnih djela. Na teret mu se stavlja krivično djelo teške krađe iz člana 287 Krivičnog zakona FBiH i dr.

U Kazneno-popravni zavod Sarajevo je dopremljen u noći s 11. na 12. januar 2020. godine, vjerovatno svjestan da bi se mogao zadržati, što dokazuje torba koja je zajedno sa njim dopremljena, puna skupocijenih markiranih trenerki.

Kriminalac s pažljivo odabranom garderobom i patikama nikako se ne uklapa u ambijent sarajevskog zatvora, gdje u tijesnoj i posebno čuvanoj ćeliji boravi s bolešljivim migrantom.

Nezadovoljan strogim kontrolama posebnog zatvorskog odjela, čestim pretresima, videonadzorom, izvođenjima uz pratnju dvojice čuvara, učestalim lavežima pasa i, glavnim razlogom, kolegom iz ćelije, tražio je premještaj.

Od direktora KPZ-a Sarajevo Faruka Zubčevića smo zatražili odgovor na pitanje da li mu je odobren premještaj. Bez odobrenja iz Federalnog ministarstva pravde nije mogao govoriti, kako o premještaju, tako ni o uslovima u kojima pritvorenik Marko Trifković boravi.

"KPZ Sarajevo je svim pritvorenicima i osuđenicima osigurao uslove koji zadovoljavaju sve zakonske norme", kazao nam je kratko Zubčević.