Uhapšeno pet osoba
0

Skrnavili pravoslavna, katolička i islamska groblja u B. Luci

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zbog skrnavljenja pravoslavnih, katoličkih i islamskih grobalja u Banjoj Luci u cilju izazivanja nacionalne i vjerske mržnje, uhapšeno je pet osoba u protekla tri dana, od kojih je jedna maloljetna, rečeno je Srni u Policiji Republike Srpske.

Osobe čiji su inicijali B.S, D.Ć, S.K, O.Đ. i jedan maloljetnik, svi iz Banje Luke, sumnjiče se da su u protekle dvije godine počinili šest krivičnih djela povrede groba ili leša i krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljevosti.

Sumnja se da su uhapšeni ulazili u pravoslavna groblja Sjenica i Rebrovac, islamska Mali harem i porodično groblje Obradovac i katoličko groblje u naselju Debeljaci i na spomenicima farbom ispisivali grafite i parole.

Sumnja se da su uhapšeni čupali i lomili krstove na grobljima, zabijali ih u grobove ili ih bacali u rijeku Vrbas, te lomili saksije za cvijeće, posude za svijeće i klupe.

Pripadnici Centra javne bezbednosti Banjaluka protiv pomenutih osoba podnijet će nadležnom tužilaštvu izvještaj za počinjena krivična djela.