Crna hronika
91

SIPA pretresla stan Šejle Turković

Piše: Er. M.
Zijad i Šejla Turković
Zijad i Šejla Turković
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros pretresli su stambeni objekat na području Sarajeva koji koristi osoba inicijala Š. T. Kako saznaje Klix.ba, pretresen je stambeni objekat Šejle Turković, supruge Zijada Turkovića.

Pretres stambenog objekta i drugih prostorija izvršen je po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH, a pronađeni su i privremeno oduzeti određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobu inicijala Š. T. sumnjiči se da je počinila krivično djelo iz člana 237. stav (2) KZ BiH "Povreda tajnosti postupka” tako što je neovlašteno objavljivala materijale iz postupka koji se vodi pred Sudom BiH.

Po okončanju aktivnosti, Sudu BiH i Tužilaštvu BiH bit će dostavljeni odgovarajući izvještaji o realizaciji predmetne naredbe sa privremeno oduzetim predmetima.

Podsjećamo, Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH sredinom aprila ove godine je Zijadu Turkoviću i drugima izreklo konačnu presudu.

Zijad Turković je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina, dok je Milenko Lakić dobio za pet godina manju kaznu u odnosu na prvostepeni postupak pa mu je tako dosuđeno 35 godina zatvora. Fadilu Aljoviću potvrđena je prvostepena kazna u trajanju od pet godina zatvora, kao i Saši Stjepanoviću od 12 godina, te Muameru Zahitoviću jedinstvena kazna od tri godine zatvora.

Sredinom juna Sud BiH je potvrdio i novu optužnicu Tužilaštva BiH protiv Zijada Turkovića. Ovaj put na teret mu se stavlja krivično djelo napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišavanju slobode počinilaca krivičnih djela.