Crna hronika
6

Radnici Tvornice čarapa "Ključ" strahuju od novih napada

Klix.ba
Tvornica čarapa "Ključ"
Tvornica čarapa "Ključ"
Nakon tuče koja je izbila tokom sjednice Skupštine dioničara u sarajevskoj Tvornici čarapa "Ključ" u kojoj je povrijeđeno pet osoba, reagirali su iz ovog preduzeća.

"Pozivamo bosanskohercegovačko pravosuđe, Tužilaštvo, policijske organe i kompletnu bh. javnost da nas zaštite od čovjeka koji je osuđen u postupku protiv najveće zločinačke organizacije u historiji BiH. Danas je Muamer Zahitović, u društvu više osoba, došao u prostorije Tvornice čarapa 'Ključ', nakon čega je dugogodišnja zaposlenica i član Nadzornog odbora Aranka Mladinić, žena od 67 godina, brutalno pretučena, te je zadobila ozbiljne povrede glave", navodi se u saopštenju.

Iz ovog preduzeća podsjećaju da su Policijska uprava Centar kao i drugi relevantni organi, "dana 03. juna 2014. godine pismenim putem upozoreni da Zahitović dolazi na sjednicu Skupštine dioničara i da može izvršiti fizički napad na zaposlenike".

"Na zaprepaštenje svih nas, niko se od nadležnih organa nije pojavio na vrijeme. Nakon što je gospođa Mladinić brutalno pretučena, došla je samo jedna policajka. Nakon njenog dolaska, izbodeni su nožem većinski dioničar S.F. kao i S.S. koji se tu zatekao, i obojici su nanesene ozbiljne povrede ruke, odnosno natkoljenice", navode iz Tvornice čarapa "Ključ".

Napadi na dioničare su se, prema tvrdnjama uposlenika, desila u prisustvu službenog lica iz policije.

"Zahitović već duže vremena terorizira Tvornicu čarapa 'Ključ' i njene zaposlenike, od kojih su mnogi u opravdanom strahu za svoj život i zdravlje. Pomozite nam prije nego bude prekasno", navodi se u saopštenju uposlenika.

Podsjećamo, Odjel II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH izrekao je Zahitoviću krajem prošle godine prvostepenu presudu i osudio ga na kaznu zatvora od tri godine u slučaju Zijad Turković i drugi.

Muamer Zahitović je sa Turkovićem iznudio prodaju dionica poduzeća "Ključ" i imovinsku korist ubacio u legalne novčane tokove, i za to je osuđen na 3 godine zatvora.

Zahitović je, iako osuđen, ostao na slobodi.