Tužilaštvo KS
5

Potvrđena optužnica protiv Selvedina Bulbula zbog navođenja na prostituciju i pranja novca

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu koju je Tužilaštvo KS podiglo protiv Selvedina Bulbula, Selme Delić, Arnele Ožegović, Ehlimane Čehajić i Lamije Avdić.

Selvedin Bulbul i Selma Delić optuženi su za krivična djela nedozvoljena trgovina, navođenje na prostituciju i pranje novca dok su Ehlimana Čehajić, Arnela Ožegović i Lamija Avdić optužene za krivično djelo navođenje na prostituciju, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Prema navodima iz optužnice, terete se da su od 2008. do 2018. godine u noćnom klubu "Orlando" organizirali pružanje seksualnih usluga za što su vrbovali veliki broj djevojaka kojima su obećavali "brzu i dobru zaradu".

Djevojke koje su podvodili, seksualne usluge su pružale po cijeni od 150 do 200 maraka. Polovinu tog novca optuženi Bulbul i Delić zadržavali bi za sebe. Djevojke su pružale i usluge maženja s klijentima "Orlanda", kao i usluge plesa, a zauzvrat bi im klijenti plaćali piće od 50 KM, od čega je djevojkama išao procent. Ples bi izvodile oskudno odjevene ili gole, a novac bi im ostavljali u čaši na stolu, nekada i u veš i intimne dijelove tijela.

Od navedenog novca Bulbul i Delić su kupovali pokretne stvari, automobile i nekretnine te ostatak čuvali u sefu u Bulbulovom stanu na Dobrinji.

Istovremeno, postupajući tužilac predložio je sudu produženje pritvora optuženima Selvedinu Bulbulu i Selmi Delić, ali i oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi, i to novac u iznosu od oko 100.000 KM i tri automobila.

Kao dokaze Tužilaštvo je navelo transkripte brojnih razgovora te svjedoke koji su davali izjave protiv osumnjičenih. Među svjedocima su i bivše uposlenice ovog ugostiteljskog objekta.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Bulbula je uhapsila Federalna uprava policije u akciji kodnog naziva "Neon" 6. februara ove godine. Kako je tadan aveo FUP, prilikom izvršenih pretresa pronađeno je i oduzeto oružje, municija, sef s većom količinom novca, medikamenti, mobilni aparati i SIM kartice, notesi i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s predmetnim krivičnim djelima.

Selvedin Bulbul je poznat široj javnosti kao predstavnik boraca koji se tokom protesta ispred zgrade Vlade FBiH održanih 2016. godine borio za prava ove populacije. Prema njegovim izjavama, pripadnik Armije RBiH postao je sa 17 godina. Bio je pripadnik Prve dobrinjske brigade.

Kako saznajemo, Bulbul je i tokom rata imao djevojke koje su radile za njega, a koje su bile nuđene njegovim poznanicima. Sve se odvijalo u jednom stanu na Dobrinji, a posao se nakon rata "preselio" i u obližnji kafić.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pomilovao je Bulbula nakon što je osuđen na četiri mjeseca zatvora za neovlašteno držanje i nošenje oružja. Zatvorska kazna mu je 29. decembra 2011. godine zamijenjena uvjetnom.