Kobna noć na Pofalićima
165

Otkrivamo kako se desilo ubistvo Kenina Lukača, šta su tužiteljima ispričali uhapšeni

Klix.ba
Uviđaj nakon ubistva na Pofalićima (Foto: I. L./Klix.ba)
Uviđaj nakon ubistva na Pofalićima (Foto: I. L./Klix.ba)
Jedan od trojice osumnjičenih za ubistvo Kenina Lukača, Sead Adilović, uhapšen je s povredama od vatrenog oružja, a u svom iskazu tužiteljima opisao je dešavanja koja su se u četvrtak desila u sarajevskom naselju Pofalići.
Adilović je naveo kako su dešavanja s Lukačem krenula oko 14:30 sati kad je dobio poruku od Asmira Murtovića kako mu je "jedan momak" na Novoj Otoci prijetio pištoljem te tražio da uđe u vozilo što je on odbio. Kazao je kako su se kasnije po dogovoru našli zajedno te su otišli po Vedada Višnjića u naselje Čengić Vila.

Kazao je kako su vozeći se automobilom Golf 6 bijele boje, kojim je upravljao Murtović, primijetili muškarca kako stoji pored vozila Golf 5 te kako je uperio pištolj u njih.

"Mi se tada zaustavljamo iza njegova vozila, izlazimo iz auta i govorimo mu svi da spusti oružje koje je on i dalje držao upereno prema nama, prvo prema Asmiru, pa prema Vedadu, i onda prema meni govoreći kako će nas sve pobiti. Mi smo mu konstantno govorili da spusti oružje i da se smiri, a bili smo udaljeni od njega oko pet metara", izjavo je on.

Dodao je kako je Lukač onda prišao njemu, u jednom trenutku uhvatio ga lijevom rukom za jaknu te ispalio metak pogodivši ga u nadlakticu.

"Ja sam onda izvadio iza pasa svoj pištolj Češka Zbrojovka 7,59 milimetara i ispalio u njega nekoliko hitaca i vidio sam da sam ga pogodio u stomak", opisao je ključni momenat Adilović.

On se onda kretao nazad, nastavio Adilović kazavši da mu je pištolj zablokirao.

"Onda je Vedad iz pištolja, mislim da je bila Crvena Zastava u njega ispalio nekoliko hitaca. Vidio sam da ga je pogodio, nisam siguran u koji dio tijela. Tada primjećujem da je momak pao i da je počeo da puže prema svom pištolju koji mu je bio ispao. Onda Vedad Višnjić ispaljuje u njega još jedan hitac kako on ne bi dohvatio svoj pištolj i tada je ostao da leži", ispričao je Adilović.

Kazao je i kako je Asmir Murtović cijelo vrijeme bio iza auta, da kod sebe nije imao oružje niti je pucao na bilo koga.

Naveo je kako su se poslije Murtovićevim Golfom 6 udaljili na lokaciju koju nije želio otkrivati.

"Krvario sam cijelim putem, a kad smo došli na odredište meni su Vedad i Asmir izvadili zrno iz ruke koje sam sačuvao i dobrovoljno predao policijskim službenicima", naveo je Adilović.

Jučer u popodnevnim satima su nakon dva dana potrage uhapšena trojica osumnjičenih za ubistvo Kenina Lukača na Pofalićima u Sarajevo, a danas su predati i u Tužilaštvo KS.

U četvrtak navečer je u sarajevskom naselju Pofalići došlo do mafijaškog obračuna prilikom čega je ubijen Kenin Lukač iz Sarajeva, a Asmir Murtović, Vedad Višnjić i Sead Adilović su se dali u bjekstvo.