Presuda ukinuta
4

Optuženom za ubistvo Miroslava Lazarevića uvažena žalba, uskoro bi mogao na slobodu

Piše: M. N.
Foto: Srpska cafe
Foto: Srpska cafe
Aleksandar Bulatović koji je optužen za učešće u ubistvu Miroslava Lazarevića 16. februara 2016. godine u Istočnom Sarajevu uskoro bi mogao biti na slobodi, jer je Ustavni sud BiH uvažio njegovu žalbu o produženju pritvora.

Bulatović je osuđen na 19 godina zatvora, a Saša Vidović na 20 godina za Lazarevićevo ubistvo, ali je Vrhovni sud RS ukinuo presudu Okružnog suda Banja Luka. Iako im je presuda ukinuta, pritvor im je produžen pa se Bulatović žalio.

Ustavni sud BiH zaključio je da postoji kršenje prava iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda kada redovni sud u obrazloženju osporenih rješenja, kojim je apelantu produžen pritvor, propustio da navede konkretne okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi puštanje apelanta na slobodu rezultiralo vanrednim okolnostima usljed stvarne (ne apstraktne) prijetnje narušavanju javnog reda.

Pored navedenog, Ustavni sud je s posebnom zabrinutošću zapazio da iz obrazloženja osporenih rješenja ne proizlazi da je redovni sud, mada je bio dužan, u smislu člana 196. stav 1. ZKPRS, uopće razmatrao mogućnost izricanja drugih mjera apelantu umjesto pritvora, stoji u zaključku.

Podsjetimo, Lazarević je ubijen dok se Golfom 7 vozio prema svojoj kući. U optužnici se navodi da su ga ubice čekale da priđe "ležećem policajcu" i kada je usporio presreli su ga ukradenim terencem BMW X5 i prema njemu ispalili 24 hica, a koban je bio metak ispaljen u koljeno. Ubice su pobjegle prema Sarajevu i u Aleji lipa su zapalili ukradeni BMW u kojem su ostavili pušku i dva okvira puna metaka koji su izgorjeli.

Usljed požara oštećeno je nekoliko stanova, dok su od pucanja metaka bili ugroženi životi dviju djevojaka. Vidović i Bulatović su nedugo nakon toga uhapšeni na osnovu opisa koji su svjedoci dali policiji, vidjevši dvojicu muškaraca kako bježe od zapaljenog vozila.

Presuda je donesena u februaru prošle godine, ali ju je Vrhovni sud RS ukinuo i vratio na ponovno suđenje u oktobru prošle godine.