Požar u Geteovoj
37

Nalaz MUP-a KS: Hetig nije redovno vršio provjere, nedovoljno aparata za gašenje požara

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo tražila je od inspektora za zaštitu od požara Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo informaciju o rezultatima inspekcijskog nadzora firme Hetig d.d., koji je izvršen kako bi se utvrdila eventualna odgovornost ove firme za probleme u gašenju požara u ulici Geteova 2/11, u kojem su 6. februara smrtno stradali Vjekoslav i Ranka Raus.

Mišela i Svetlana Raus podnijele su zahtjev za utvrđivanje odgovornosti firme Hetig koja je nadležna za održavanje zgrade u kojoj se dogodio požar. Inspektor za zaštitu od požara MUP-a KS izvršio je inspekcijski nadzor i utvrđeno je da navedena firma nije vršila redovno ispitivanje ispravnosti i funkcionalnosti hidrantske mreže kako je propisano Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu.

Također, u informaciji koja je dostavljena Skupštini KS, a koju će zastupnici razmatrati na sjednici 10. maja, navodi se kako Hetig nije osigurao ni dovoljan broj ručnih aparata za gašenje požara, kako je propisano Planom zaštite od požara grada Sarajeva.

"Uvidom u Radne naloge konstatovano je da je upravitelj Hetig d.d. u stambeni objekt 6. decembra 2016. godine dostavio četiri ručna aparata za gašenje početnih požara, izvršio sanaciju curenja na hidrantskoj mreži 19. januara 2015. godine, izvršio remont pumpi 28. oktobra 2016. godine, a redovan servis hidropostrojenja 29. novembra 2016. godine i 25. januara 2017. godine, što ukazuje na to da je upravitelj Hetig poduzimao aktivnosti na osiguranju mjera zaštite od požara prije nastanka požara 6. februara 2017. godine.

Inspekcijskim nadzorom u stambenom objektu u ulici Geteova broj 2 izvršenim 2. marta 2017. godine u prisustvu predstavnika upravitelja i predstavnika etažnih vlasnika, konstatovano je da je objekt (spratnosti prizemlje + 16 etaža) na vidnom i pristupačnom mjestu na 4. spratu postavljen aparat za gašenje požara, a tri aparata za gašenje požara su zbog mogućnosti otuđenja postavljena u zaključanu prostoriju lift kućice. Oprema u zidnim hidrantskim ormarićima je postavljena na šest etaža, dok na ostalim etažama nije osigurana oprema u zidnim hidrantima", navodi se u informaciji MUP-a KS.

Inspektor za zaštitu od požara je u okviru svojih nadležnosti rješenjem naložio firmi Hetig d.d. poduzimanje mjera na otklanjanju nepravilnosti i nedostataka u provođenju mjera zaštite od požara u stambenom objektu te izdao prekršajne naloge za počinjene prekršaje.

Podsjetimo, nakon što je izbio požar u stanu na 11. spartu u Geteovoj ulici na broju dva, vatrogasci su došli brzo, ali su naišli na neispravan hidrant, zbog čega je gašenje počelo sa zakašnjenjem. Vatrogasci su bili prinuđeni da vodu crpe iz svojih kamiona, što je u slučaju požara na 11. spratu izuzetno nepraktično i opasno. Iz Hetiga su tada rekli da je ventil u podrumu na hidrantskoj mreži bio zatvoren i da zbog toga nije bilo vode. U požaru su smrtno stradale dvije osobe, a povrijeđeno je osam osoba.