Ubijen ispred zgrade
6

Nakon 20 godina hrvatska policija pronašla ubicu kontroverznog bankara iz BiH Ibrahima Dedića

M. N.
Dedić nakon ranjavanja, godinu prije ubistva (Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL)
Dedić nakon ranjavanja, godinu prije ubistva (Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL)
Nakon 20 godina policija Republike Hrvatske riješila je slučaj ubistva kontroverznog bankara Ibrahima Dedića koji je rođen u BiH, a živio u Hrvatskoj gdje je otvorio prvu privatnu banku na području tadašnje Jugoslavije 1989. godine.

Uhapšeni je 49-godišnji državljanin Hrvatske, Švicarske i Holandije i nalazi se u pritvoru u Zagrebu. Posljednjih 10 godina nije živio u Hrvatskoj. Osim njega privedena je još jedna osoba, ali će ona nakon saslušanja biti puštena na slobodu.

Kako je rekao Zvonimir Petrović, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta u PU zagrebačkoj, rekao je da je 49-godišnjak uhapšen u srijedu zbog osnovane sumnje da je 3. jula 1999. godine oko 22:30 sati u Zagrebu zajedno s još dvije nepoznate osobe izvršio ubistvo Ibrahima Dedića (51).

"Radi se o vrlo složenom kriminalističkom istraživanju tokom kojeg je proveden veći broj izvidnih dokaznih radnji, uključujući provođenje više vrsta vještačenja koja su rezultirala identificiranjem do sada nepoznatog počinioca i njegovog hapšenja. Osumnjičena osoba do sada nije evidentirana kao počinilac krivičnih djela. Tragamo za sada nepoznate dvije osobe", rekao je Petrović.

Tragovi krvi koji su pronađeni na mjestu zločina, a za koju se pretpostavljalo da pripada i jednom od učesnika u ubistvu, vještačeni su, ali Petrović nije mogao dati više informacija. Također, nije mogao reći da li osumnjičene osobe pripadaju policijskim ili oružanim snagama RH.

"Policija sve ovo vrijeme nije zaboravila taj slučaj, kontinuirano su prikupljali saznanja koja su se provjeravala i razrađivala i tako jednom informacijom došli do osnovane sumnje. O motivima se naglabalo svašta, ali mi ne možemo konkretno potvrditi šta je motiv tog ubistva. Oružje kojim je ubistvo izvršeno još nije pronađeno. Ne bismo sumnjičili osobu da nemamo kvalitetne dokaze", rekao je Petrović.

Foto: Index.hr
Foto: Index.hr

Kada je riječ o naručitelju ubistva, Petrović je rekao da imaju nekih naznaka ko bi mogao biti, ali da ne mogu špekulisati. Sada slijedi saradnja s međunarodnim policijskim agencijama kako bi utvrdili gdje je osumnjičena osoba boravila u proteklom periodu i eventualno došli do novih dokaza.

Osumnjičena osoba ima rodbinu u Hrvatskoj, ali nije poznato zbog čega u proteklom periodu nije dolazio u Hrvatsku. Na većinu pitanja predstavnici policije nisu mogli odgovoriti kako ne bi ugrozili istragu.

Miroslav Topić, voditelj Odjela za krvne delikte, rekao je kako je osumnjičeni reagovao hladno, da nije davao iskaz te da se nije opirao hapšenju.

Dedić je ubijen na ulazu u njegovu zgradu u Zagrebu. Prema izjavama očevidaca, dočekala su ga trojica muškaraca, ubili ga i pobjegli crnim BMW-om njemačkih registarskih oznaka. Jedan od egzekutora je ranio drugoga i ostali su krvavi tragovi.

Godinu prije ubistva ranjen je u vrat, ali je preživio. Policija je ovo okarakterisala kao pokušaj ubistva, ali slučaj nije rasvijetljen.

Dedić je 1989. otvorio prvu privatnu banku u Hrvatskoj i Jugoslaviji na Sveticama, pored stana u kojem je živio. Promdei banka je u svojim najboljim danima imala 43 poslovnice po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji i bila teška oko 53 miliona tadašnjih njemačkih maraka. Dedić je 1997. otvorio bankarski koridor između Zagreba i Beograda.

Velika medijska afera izbila je godinu kasnije kad je objavljeno da Promdei banka duguje Narodnoj banci Bosne i Hercegovine 19 miliona njemačkih maraka, a nekoliko mjeseci nakon toga Promdei banka je zamrznula šest miliona dolara namijenjenih obnovi kuća u Brčkom.

Dedić je sahranjen u svom rodnom mjestu Čukovi pored Bihaća.