Sve rjeđa pojava
1

Mafijaši povukli ručnu nakon ubistva sarajevskih policajaca: Nekada 600 ukradenih auta godišnje, danas 50-ak

A. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Krađa automobila na području Kantona Sarajevo bila je vrlo česta pojava prethodnih godina, pa i decenija, ali incidenti takvog tipa u posljednje vrijeme sve su manje u fokusu.
Dokaz da se tom problemu dobrim dijelom stalo u kraj je i u statistici koja je u ovom slučaju neumoljiva.

Tako su u devet mjeseci ove godine prijavljena 43 slučaja otuđenja motornih vozila. Kako je rečeno za Klix.ba, u istom periodu je vraćeno 30 automobila vlasnicima. Zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju ovih djela, nadležnom tužilaštvu podneseni su izvještaji protiv 11 osoba.

Poređenja radi, prošle godine su na području Kantona Sarajevo evidentirana 52 slučaja krađe motornih vozila, a godinu ranije 128. Prošle godine je pronađeno i vraćeno 36 vozila, a uhapšena je 21 osoba.

Prije toga, u 2020. godini, ukradena su 94 vozila, a vraćena 52, dok su u 2019. godini ukradena 173 vozila, a vraćena 93.

Ministar saobraćaja KS Admir Katica na press konferenciji u septembru je rekao da je u periodu od 2008. do 2019. godine prosječno prijavljivano 600 ukradenih vozila na godišnjem nivou.

Podsjetimo, ovaj problem je eskalirao kada su u oktobru 2018. godine na Alipašinom Polju ubijeni policajci Davor Vujinović i Adis Šehović. Inače, te godine je u KS ukradeno 265 motornih vozila. Odmah nakon ubistava sarajevskih policajaca, Ministarstvo unutrašnjih poslova KS usvojilo je Akcioni plan za prevenciju i suzbijanje krađe vozila.

On je tretirao izgradnju integrisanog sistema video nadzora na području KS kao i izgradnju komponenti sistema video nadzora u službenim patrolnim vozilima policije, izgradnju sistema za praćenje policijskih vozila, uspostavljanje sistema direktnih provjera baza podataka na potrebe policije na terenu.

Također, osnovan je stalni specijalni istražni tim za sprečavanje i suzbijanje krađa motornih vozila, pojačano je prisustvo policije na mjestima učestalih krađa, unaprijeđen kriminalističko – obavještajni rad, izrađen i implementiran plan blokada i pojačane kontrole saobraćaja kao i provođenje javne kampanje i podizanje svijesti kod vlasnika motornih vozila.

Očigledno je da su te akcije dale rezultat na terenu jer statistički podaci ukazuju upravo na to.