O radu MUP-a
45

Katica: Od 2019. do danas broj ukradenih vozila u KS smanjio se sa 600 na 200 godišnje

B. R.
Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica (NiP) tvrdi da se od 2019. do danas znatno smanjio broj ukradenih automobila te da policija uspijeva pronaći mnoga od njih.

Prema njegovim riječima, građani su prije desetak godina bili u stalnom strahu i grču zbog krađe vozila. Ukazao je da se od 2008. do 2019. u prosjeku godišnje kralo više od 600 vozila te da je mali broj njih pronađen. Katica uvjerava da se velika pozitivna promjena desila u posljednje četiri godine i smatra da je to zasluga i MUP-a.

"Od kako smo promijenili pristup vođenju institucija u Kantonu Sarajevo, samim tim pokrenuli aktivnosti MUP-a, borba protiv ovog oblika kriminala je u vrlo kratkom periodu poprimila totalno drugačiji oblik. Ovaj broj se od 2019. do danas smanjio na 200 slučajeva godišnje, uz visoku stopu pronalaska vozila", naglasio je.

Kako je istakao, pokriveni su svi ulazi i izlazi iz Kantona Sarajevo, provode se preventivne i represivne aktivnosti. Poručio je da to sve daje rezultate.

Krađe automobila u Kantonu Sarajevo su prije nekoliko godina bile izuzetno učestale, a ovaj problem je eskalirao ubistvom policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Ubijeni su u oktobru 2018. u sarajevskom naselju Alipašino Polje, kada su pokušali spriječiti krađu automobila. Za ovaj zločin se pred Kantonalnim sudom u Sarajevu sudi Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću.