U augustu ove godine
1

Kovačević i Mirović optuženi za ubistvo Davora Vitića iz Han Pijeska

Klix.ba
Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Boška Kovačevića (1990.) i Pere Mirovića (1975.) iz Han Pijesak koje se tereti da su 21. jula ove godine, u mjestu Bogaz, vatrenim oružjem usmrtili Davora Vitića (1985.).

Kako se navodi u optužnici, ubistvo su izvršili na lokalnom putu koji vodi od magistralnog puta M-19 Vlasenica - Han Pijesak prema bivšoj kasarni Bogaz, a nakon što je Kovačević dobio prijeteće i uvredljive poruke putem Facebooka i mobilnog telefona od Vitića.

Ubijeni Vitić je u porukama kazao kako će doći pa su se Kovačević i Mirović dogovorili da ga sačekaju i ponesu svoje puške. Krenuli su pješke prema Golfu u kojem se Vitić nalazio na mjestu vozača, a druga osoba je bila na mjestu suvozača. Obojica optuženih su repetirali puške i ispalili dva metka u pravcu Vitića svjesni da ga mogu usmrtiti, što su i htjeli.

Pogodili su ga u visini srednje čeone linije na samoj granici s tjemenom i nanijeli mu prostrelnu ranu s izlaznim otvorom u predjelu potiljačnog dijela s desne strane, koja je izazvala razaranje tkiva mozga, usljed čega je nastupila smrt.

Obojicu se tereti i za neovlaštenu nabavku i posjedovanje oružja. Kod Kovačevića su pronađeni puška, desetine različitih vrsta metaka i jedna ručna bomba, dok su kod Mitrovića pronađeni puška i jedan metak.

Obojica su u pritvoru od 20. augusta ove godine. Optužnicu je potvrdio Okružni sud u Istočnom Sarajevu.