Na granici kantona
69

Kako je moguće da 10 dana od ubistva Lane Bijedić policija nema ništa konkretno

R. D.
Lana Bijedić (foto: Facebook)
Lana Bijedić (foto: Facebook)
Ubistvo Lane Bijedić misterija je bez presedana u Hercegovini, ali i šire. Deseti dan od kobne nedjelje, kad je 19-godišnja djevojka pronađena mrtva u rijeci Studenčici pored Ljubuškog, policija nema ništa konkretno - niko nije uhapšen niti je dosad saslušan u statusu osumnjičenog.
Kako je to zapravo moguće u vrijeme modernih tehnologija, nadzornih kamera, savremenih sistema kontrole i naprednih načina policijskih istraga, pitanje je koje Mostarci, Bosanci i Hercegovci već danima postavljaju.

Kad nema konkretnih akcija i dešavanja javnost je osuđena da špekulira, a mediji da iznose kontradiktorne informacije koje samo zbunjuju javnost. Dobro obaviješteni izvori kažu da su zbunjeni i istražioci koji kao po metodi "dubokog oranja" nasumično traže ubicu samo dokazujući da ne znaju u kojem smjeru da krenu.

A samo ubistvo desilo se kao u popularnoj skandinavskoj seriji na granici dviju administrativnih jedinica, dva hercegovačka kantona te se za njegovo rješavanje očekuje naporan rad naših različitih policija i agencija, koordinacija i saradnja.

Ipak, deseti dan od nedjelje kad je ribar u Studenčici pronašao tijelo ove djevojke, policija i tužilaštvo su i dalje na nasumičnom traganju za ubicom, čekajući naloge za izuzimanje dva ili više automobila koji bi mogli donijeti kakav-takav trag.

Ne treba biti policijski ekspert pa ustvrditi da će se, kako vrijeme bude odmicalo, do tragova teže dolaziti te da je sigurno istraga već morala donijeti konkretne rezultate.