Predsjednik Vrhovnog suda FBiH
0

Jaganjac: Sud i Tužilaštvo BiH su osnov za pravnu državu

Piše: N. Jamaković
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Pravna država ne bi mogla funkcionisati bez Suda i Tužilaštva BiH i napadi na te institucije mi i kao građaninu teško padaju, izjavio je predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH Amir Jaganjac.

Jaganjac je to izjavio na press konferenciji u Sarajevu odgovarajući na upit novinara o napadima iz Republike Srpske na Sud i Tužilaštvo BiH.

"Uloga ovih institucija je prvenstveno rješavanje teških slučajeva ratnih zločina, a ja ne mogu ni zamisliti da se takvi slučajevi rješavaju na lokalnom nivou, posebno jer imamo situacija kada u samo jednom gradu imate podijeljena mišljenja u vezi s određenim slučajevima. Ratni zločini su uništili strukturu našeg društva i velika je potreba da se oni kažnjavaju, baš kao i da se na državnom nivou procesuiraju slučajevi organiziranog kriminala koji prijeti da dodatno naruši društvo", poručio je Jaganjac.

Priznanje VSTV-a BiH

Press konferencija je upriličena radi prezentacije rezultata Vrhovnog suda FBiH u protekloj godini te je Jaganjac istakao da ovaj sud već u kontinuitetu ima vrlo dobre rezultate, za što je prošle godine dobio i priznanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. "Naše sudije već godinama, u kontinuitetu imaju natprosječno ispunjene sudijske norme, zbog čega smo zaostatke u preuzetim neriješenim predmetima smanjili za 95 posto. Prošle godine su naše sudije imale prosjek od 144 posto u ispunjavanju norme", kazao je Jaganjac.

Sud je, dodaje Jaganjac, prošle godine izrekao ukupno 960 godina zatvora donoseći presude, a presuđeno je i 12 predmeta ratnog zločina. Prosječna dužina rješavanja predmeta na Vrhovnom sudu FBiH je 1,2 mjeseci na Krivičnom odjeljenju, na Građanskom odjeljenju 8,5 mjeseci i na Upravnom odjeljenju 11 mjeseci.

"Na osnovu revizije boračkih prava mi već imamo oko 400 slučajeva koje treba riješiti, a očekujemo da ih bude 1.000. Međutim, pokrenuli smo inicijativu da Ustavni sud FBiH ocijeni jesmo li mi nadležni za prvostepeno rješavanje tih predmeta, ukoliko to ne bude slučaj, bit ćemo znatno rasterećeni. Druga grupa predmeta koji će znatno opteretiti naše kapacitete su predmeti logoraša, budući da ih očekujemo u velikom broju", naveo je Jaganjac.

Skučen prostor, umjesto reprezentativnog objekta

On je izrazio nezadovoljstvo zbog smještajnih kapaciteta Suda, ističući da ne posjeduju čak ni odgovarajuću sudnicu. "U svakoj zemlji objekti institucija poput naše su reprezentativni. Mi imamo znatno ograničene smještajne kapacitete, a objekt dijelimo s kolegama iz Federalnog tužilaštva, Ministarstva pravde i Federalnog pravobranilaštva", istakao je predsjednik Vrhovnog suda FBiH.

Na kraju, Jaganjac je istakao kako Sudska policija sa zapovjednikom Edinom Vehabovićem na čelu već godinama dobro radi, za što im je i prošle godine predsjednik Vrhovnog suda FBiH dao maksimalnu ocjenu. Vehabović je istakao kako sudski policajci u Federaciji BiH osiguravaju 58 objekata pravosudnih institucija, a prošle godine su izvršili 32.288 naredbi, od čega se 13.342 odnose na dovođenje osoba sa adrese, pri čemu je slobode lišeno njih 428, jer se nisu javili na odsluženje zatvorske kazne na osnovu pravosnažne sudske presude.