Tokom 2009. godine
0

Iz zatvora u FBiH pobjeglo 79 zatvorenika

Piše: Amra Kovač
Iz zatvora koji se nalaze na području Fedracije BiH u prvih devet mjeseci ove godine pobjeglo je 79 zatvorenika, saznaje Sarajevo-x.com u Federalnom ministarstvu pravde. Od toga 13 se još uvijek nalazi u bjekstvu, 43 su privedena, a 23 su se sama vratila u zatvor.

Vanzavodske pogodnosti

Iz Ministarstva pravde RS-a, pak, o broju zatvorenika koji su pobjegli iz zatvora nismo mogli podatke jer, kako su nam kazali, u javnost ne saopćavaju takve podatke.

Većina zatvorenika za bježanje iskoriste vanzavodske pogodnosti. Naime, nakon odslužene trećine kazne zatvorenici imaju pravo na korištenje slobodnog vikenda.

Koristeći tu pogodnost iz bihaćkog zatvora je pobjeglo 13 zatvorenika, iz tuzlanskog 7, i to dva su pobjegla tako što su izašli na vikend i nisu se vratili, četiri su pobjegla klasičnim načinom odnosno koristeći nepažnju čuvara, a jedan zatvorenik je zloupotrijebio prekid kazne. Naime, pod određenim okolnostima kao što su teška bolest sudija može donijeti odluku o prekidu kazne. Ali nakon što prođu te okolnosti zatvorenik mora nastaviti izdržavanje kazne.

U Busovači je bilo 9 slučajeva bijega. Tri zatvorenika su za bijeg iskoristila vanzavodske pogodnosti, pet se nije na vrijeme vratilo na izdržavanje kazne, a kada su se javili bili su pod dejstvom različitih narkotika, dok se jedna osoba nakon pravosnažne presude nije javila na izdržavanje kazne što se, također, tretira kao bjekstvo.

Iz zatvora u Orašju koristeći vanzavodske pogodnosti pobjegle su 2 osobe. Iz mostarskog zatvora u prvih devet mjeseci ove godine pobjegla je 1 osoba. Iz odjeljenja sarajevskog zatvora pobjeglo je 20 osoba i to četiri koristeći vanzavodske pogodnosti, a 16 osoba je počinilo klasično bjekstvo. Ovdje se ubraja i slučaj iz marta ove godine kada je devet zatvorenika pobjeglo iz Odjeljenja Ustikolina koji, također, pripada KPZ-u Sarajevo.

Iz KPZ Zenica u prvih devet mjeseci ove godine pobjeglo je 27 zatvorenika. Od toga su 24 za bijeg iskoristila vanzavodske pogodnosti, dvojica prekide izdržavanja kazne, i jedno je bilo klasično bjekstvo.

Bijeg iz Ustikoline

Najveću pažnju ali i šok kod građana ove godine izazvao je bijeg devet osuđenika koji su u martu ove godine pobjegli iz zatvora u Ustikolini, koji je otvorenog tipa. Naime, Vedad Čengić, Sanel Demirovski, Džemal Džaka, Imsad Spahić, Aldin Sokolić, Almin Mujezinović, Mahir Kurahović, Namik Durmić, Adnan Smajić su fizički napali stražare, oteli im oružje, te ukrali dva automobila i pobjegli. Zatvorenici su jednom od stražara nanijeli teške tjelesne povrede, a svi bjegunci su ubrzo nakon bijega uhapšeni.

Pažnju javnosti izazvao je i bijeg Karay Kamel bin Alija iz zeničkog zatvora. Naime, Karay Kamel bin Alija je poznati pod imenom Abu Hamza, a osuđivan je nekoliko puta, između ostalog i za ubistvo. Abu Hamza je krajem juna ove godine iskoristio vanzavodske pogodnosti i nije se vratio u zatvor. Nekoliko dana nakon bijega policija je i njega uhapsila. Međutim, u ovom slučaju Upravu zatvora i Federalno ministarstvo pravde je Federalna uprava policija desetak dana prije službeno obavijestila o saznanjima koja ukazuju da će Karay Kamel, ukoliko mu se odobri izlazak iz zatvora, pobjeći.

Uputu Federalne uprave policije ove dvije institucije su ignorisale, Karay Kamel pošten je na sedmodnevni odmor, što je on iskoristio za bijeg. Karay Kamel, inače, izdržava jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine i deset mjeseci zbog razbojništva, prijetnji tužitelju i nasilja u obitelji, nakon što je prethodno izdržao sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva Arapa poznatog kao Abu Velid.

Kada je u pitanju RS i dalje kao najspektakularniji, i bijeg koji je najviše „podigao prašine“ u javnosti jeste bijeg Radovana Stankovića. Naime, on je 25. maja 2007. godine pobjegao iz fočanskog zatvora u kojem je služio 20-godišnju kaznu nakon što ga je Sud BiH proglasio krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene tokom 1992. godine na području Foče.

Stanković je, navodno, pobjegao tokom izlaska iz kombija u kojem su ga stražari doveli na pregled na Stomatološki fakultet. Ovaj bjegunac, iako je prošlo dvije i po godine, još nikada nije uhapšen.

Pritvorske jedinice

Međutim, bjekstva se ne dešavaju samo iz zatvora nego i iz pritvorskih jedinica. Tako je iz pritvorske jedinice Suda BiH zbog nepažnje sudskog policajaca Ilije Šupića u maju ove godine pobjegao Branko Simić. Naime, Simić, koji je uhapšen po Interpolovoj potjernici zbog sumnje da je bio član organizirane grupe pljačkaša koji su pljačkali draguljarnice u Hamburgu i određen mu je ekstradicioni pritvor, pobjegao je jer je sudski policajac zaboravio zaključati vrata ćelije. Simić je mjesec dana kasnije uhapšen u Srbiji.

Iz pritvorske jedinice u Zapadnohercegovačkom kantonu, početkom oktobra ove godine, isti dan kada je uhapšen, pobjegao je Oliver Knezović, osumnjičeni za ubistvo navijača FK „Sarajevo“ Vedrana Puljića. Knezović se nekoliko dana nakon bijega predao zagrebačkoj policiji, a s obzirom da ima hrvatsko državljanstvo neće biti isporučen bh.vlastima već će mu se suditi u Hrvatskoj.