Prijavljeni tužilaštvu
542

Ilegalno iskopavali i prodavali šljunak i pijesak u Doboju, zaradili 1,6 milion KM

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Policijski službenici Policijske uprave Doboj podnijeli su izvještaj Okružnom tužilaštvu protiv V.Đ. (1952) iz Doboja zbog sumnji da je počinio krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privredi.

On se tereti da je kao osnivač, vlasnik i osoba ovlaštena za zastupanje privrednog društva sa područja grada Doboja, u namjeri da tom društvu pribavi protivpravnu imovinsku korist u periodu od 01.01.2010. pa do 21.09.2016. godine, bez dobijenih potrebnih odobrenja, organizovao, vodio i nadzirao iskop mineralne sirovine – šljunka i pijeska iz poljoprivrednog zemljišta, a zatim u ime i za račun navedenog privrednog društva iz Doboja, izvršilo dalju prodaju šljunka domaćim kupcima.

Za količine eksploatisanog prirodnog šljunka i pijeska nije vođena odgovarajuća dokumentacija o vađenju i evidentiranju niti je prijavio količine, a nije obračunavao ni prijavio i platio koncesionu naknadu za korištenje mineralnih sirovina. On je na taj način uskratio sredstava koja predstavljaju javni prihod Republike Srpske i Grada Doboj, čime je protivpravnim eksploatisanjem mineralnih sirovina prekršio zakonske odredbe u odnosu na raspolaganje, korištenje i upravljanje imovinom.

Navedenim radnjama je privrednom društvu iz Doboja pribavljena protivpravna imovinska korist u ukupnom iznosu od 1.635.356,29 KM, a za budžet Republike Srpske i budžet Grada Doboj nastupila je šteta u ukupnom iznosu od 53.781.26 KM.

"Pomenuti Izvještaj predstavlja nastavak aktivnosti policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u cilju sprečavanja nelegalne eksploatacije šljunka", saopćeno je iz PU Doboj.