Crna hronika
9

Eldar Leđen plakao na suđenju za ubistvo sina: Tvrdio je da se dijete zagrcnulo

Piše: E. F.
Svjedočenjem Muamera Deljkovića i Fahrudina Popare danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Eldaru Leđenu, optuženom za ubistvo svoga četveromjesečnog sina A. L., koje se dogodilo 29. novembra prošle godine u kući u sarajevskoj ulici Avde Hodžića.
Detalj sa suđenja (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Detalj sa suđenja (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Deljković, koji je vlasnik kuće u kojoj je Leđen stanovao sa suprugom i svojim sinom, danas je pred Sudskim vijećem kojim predsjedava Jasmina Begić ispričao slijed događaja kobnog dana. Istakao je kako je mladi bračni par u njegovoj kući živio svega nekoliko dana prije same tragedije.

Nisam to mogao izdržati

"Tog dana bio sam u svojoj radnji u istoj kući kada me supruga pozvala i kazala da se nešto dešava. Izašao sam i vidio kako hitna odlazi niz ulicu. Leđen je stajao tu. Pitao sam ga šta se dogodilo, a on je rekao da se dijete zagrcnulo dok ga je hranio. Kada sam ga pitao zašto nije pošao sa djetetom rekao mi je da čeka suprugu Indiru", ispričao je Deljković.

Dalje je naveo kako se ponudio da ih on odveze do bolnice na Jezeru, gdje je Leđen rekao da su dijete odvezli. Sjeli su u auto i pošli po njegovu suprugu.

"Pitala ga je šta se dogodilo, a on je rekao kako se mali zagrcnuo dok ga je hranio. Pitala je zašto nije samo huknuo u njega", kazao je Deljković.

Odvezli su se do Pedijatrijske klinike, ali djeteta tamo nije bilo. Deljković je pozvao Hitnu pomoć kako bi pitao gdje se beba nalazi.

"Pitao sam da li su oni odvezli bebu i gdje je. Rekli su mi da jesu, a kada sam pitao gdje se nalazi rekli su mi da je beba kod njih u mrtvačnici", priča Deljković.

Kako ističe, šokirao se ali nije prenio roditeljima da im je dijete mrtvo. Po dolasku u hitnu pomoć bračni par je već čekala policija.

"Dao sam im 10 KM da se vrate taksijem, ja to nisam mogao izdržati i otišao sam kući", ispričao je Deljković.

Kada su se Eldar i Indira vratili kući bili su vidno potreseni.

"Bili su u šoku, ja sam odmah otišao i zavrnuo plin, strah me bilo, mladi su", ispričao je Deljković.

Policiju je, kako kaže, zatekao kod kuće kako vrši uviđaj. Tada su mu rekli da postoje određene indicije da nešto nije uredu.

"Kasnije sam saznao šta se zapravo dogodilo", kazao je Deljković.

Krv na dekici

Svoj iskaz jučer je pred Vijećem dao i Fahrudin popara, krim istražielj MUP-a KS. Pojasnio je kako je bio na uviđaju neposredno nakon događaja te kako je razgovarao sa Leđenom.

"Uzimao sam od njega izjavu u svojstvu svjedoka i on je tvrdio da se dijete zagrcnulo. Bio je hladnokrvan tokom davanja izjave", kazao je Popara.

No, istražitelji su u toaletu pronašli dekicu djeteta koja je bila vlažna i na kojoj su bili smeđi tragovi koji su podjećali na krv. Također, na tijelu djeteta su vanjskim pregledom uočeni krvni podlivi, a krvi je bilo i oko usta mališana.

Nakon što su mu rekli da dijete ima povrede u vidu podliva ispod oka, ali i po grudnom košu, Popara je pitao Leđena kako su nastale.

"Kazao je da je dijete palo dok ga je hranio i da se udarilo od fotelju", pojasnio je Popara.

Navodi iz optužnice

Prema navodima optužnice koja je podignuta protiv njega, Leđen se kobnog dana sa sinom nalazio u spavaćoj sobi.

Dječak je uporno plakao i odbijao da jede. To je izrevoltiralo Leđena te je on, nakon što nije uspio zaustaviti plač, uzeo sina ispod pazuha, podigao ga uvis i bacio na drvenu fotelju. Dijete je udarilo glavom i tijelom u drveni naslon fotelje, usljed čega su mu slomljeni prvo, sedmo, osmo i deveto rebro s lijeve strane te peto, šesto i sedmo rebro s desne strane.

Djetetu je slomljena i potiljačna kost s lijeve strane, a zadobilo je i nagnječenje tkiva mozga čeono-sljepoočnog režnja s desne strane, usljed čega je došlo do krvarenja u lobanji, što je prouzrokovalo smrt. Iako se ubistvo dogodilo 29. novembra, Leđen je uhapšen tek 1. decembra prošle godine i to nakon što je obdukcijom utvrđeno da je dijete umrlo usljed teških povreda glave.

Leđen je, naime, prije toga tvrdio da je kobnog dana čuvao sina u kući gdje su bili podstanari, dok je njegova supruga Indira P. (20) bila na poslu. Tog dana nazvao je Hitnu pomoć i kazao da se beba zagrcnula dok ju je hranio i da je zato prestala disati.

No, nakon obdukcije su on i njegova supruga privedeni na saslušanje. Najprije su tvrdili kako im je dijete ispalo, da bi Leđen na kraju kazao šta se dogodilo te ustvrdio kako nije želio ubiti svoga sina.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 12. juni kada bi svoj iskaz pred sudskim vijećem trebali dati patolog Hamza Žujo te Indira P., majka preminulog dječaka.