Kriminal koji cvate
0

Bh. kladionice pljačkaju maloljetnici i narkomani

Piše: A. Kovač
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Sarajevu nema dana kada se neka sportska kladionica ne opljačka. Razbojnici prilikom pljačke koriste noževe, pištolje, fizičku snagu... Tako su 17. decembra ove godine opljačkane čak tri kladionice i to “Bet Live” koja se nalazi u ulici Sulejmana Filipovića, i dvije “Williamsove“ kladionice koje se nalaze u ulicama Trg heroja i Ferde Hauptmana.

S obzirom da su “Williamsove“ kladionice često na udaru razbojnika pozvali smo direkciju koja se nalazi u Širokom Brijegu.

"Naše poslovnice nalaze se širom BiH. I u drugim gradovima naše kladionice se pljačkaju ali to nije ni blizu kao u Sarajevu gdje se nalazi oko 45 naših poslovnica. Neke poslovnice u Sarajevu su pljačkane i po dva, tri puta. Ali nije problem što pljačkaši odnesu novac jer u kladionici se ne drže nikada neke veće svote novca, nego je problem što radnice doživljavaju stres“, kazala nam je jedna od uposlenica u direkciji, a koja nije željela da joj objavljujemo identitet.

Prema njenim riječima dodatni problem predstavlja to što radnice nakon pljačke u policiji identifikuju razbojnike, koji nakon saslušanja budu pušteni na slobodu i onda su radnice konstantno u strahu od napada razbojnika kojeg su identifikovale.

"Sportske kladionice obično pljačkaju maloljetnici i narkomani. Poduzimamo sve moguće mjere kako bi smo zaštitili objekte i radnice ali ništa ne pomaže. Problem je što se nakon pljački razbojnici saslušaju u policiji, a potom puštaju na slobodu ili, pak, iako im se sudi onda su to male kazne i oni, čim se nađu na slobodi, ponovo pljačkaju“, kazala je radnica iz direkcije.

Krešo Vukoja, voditelj finansija kladionica "Premier", u izjavi za Sarajevo-x.com kazao je da se na području Istočnog Sarajeva i Sarajeva nalazi oko 100 sportskih kladionica "Premier“, dok na području BiH ima ih oko 380.

"I naše kladionice su često na udaru razbojnika. Pljačke koje se rasvjetle odnosno za pljačkaše koje uhapse, pokaže se da već imaju dosje, neki su čak počinili i po 20 pljački, a tužilaštva i sudovi ih puštaju na slobodu i nakon 21. Drugi problem su maloljetnici jer ako nekog sa 16 ili 17 godina pošaljete u Zenicu tamo će postati još gori. U ovoj državi jednostavno nema adekvatnih ustanova za resocijalizaciju maloljetnika, a nema dovoljno ni zatvora gdje bi bili smješteni punoljetni izvršioci krivičnih djela", kazao je Vukoja.

Inače, na području Kantona Sarajevo u prvih devet mjeseci ove godine, prema podacima MUP-a KS, počinjena su 4.473 krivična djela protiv imovine. Od toga 2.928 teških krađa, 612 krađa, 347 razbojništava, 120 pokušaja teških krađa...

Prema riječima Jasmine Iftić, portparola sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, za počinjeno razbojništvo uz upotrebu sile ili prijetnju primjene sile, prema Krivičnom zakonu FBIH, predviđena je kazna zatvora od jedne do deset godina. Za razbojništvo počinjeno uz upotrebu vatrenog oružja, oruđa..., i prilikom koje su nekoj osobi nanesene teške tjelesne povrede, minimalna kazna zatvora je pet godina.