Treća presuda
18

Banjalučkim specijalcima i saučesniku 40 godina zatvora za pljačku na autoputu

A.D.
Foto: RAS Srbija
Foto: RAS Srbija
Trojica nekadašnjih specijalaca i njihov saučesnik Oleg Banda osuđeni su pred Okružnim sudom u Banjoj Luci na ukupno 40 godina zatvora za pljačku na autoputu Banja Luka – Gradiška, tokom koje je ukradeno oko 617.000 maraka.

Presuda im je izrečena po treći put, nakon što su dvije prethodne ukinute.

Bivši pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP-a) Republike Srpske Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović osuđeni su na po deset i po, a Banda na osam i po godina zatvora, prenosi Detektor.ba.

U prvom postupku Malić, Popović i Paraš osuđeni su na po 11 godina, dok je Banda dobio dvije godine manje, ali je Vrhovni sud RS-a tu presudu ukinuo. U obnovljenom postupku su četvorici optuženih izrečene za po pola godine blaže kazne, ali je i ta presuda ukinuta u septembru 2018. godine.

Pljačka je izvršena u septembru 2015. godine na autoputu Banja Luka - Gradiška, a napadnut je konvoj s novcem UniCredit banke koji je Sektor security trebao prevesti do državne granice s Hrvatskom. Optuženi su uhapšeni i pritvoreni četiri mjeseca kasnije.

Posebno otežavajuća okolnost, prema ovoj presudi, za optužene je što su u vrijeme izvršenja oružane pljačke bili pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Srpske.

Presudom su obavezni da vrate 540.000 maraka, a to je dio ukradenog novca za koji nije utvrđeno gdje se nalazi.

Okružni sud u Banjoj Luci danas je produžio pritvor Vladimiru Maliću i saučesnicima koji se u pritvoru nalaze od januara 2016. godine.