Prijavili radnici
2

Banjalučka policija istražuje navode o seksualnom uznemiravanju u Domu "Rada Vranješević"

Piše: M. N.
Policijski službenici PU Banja Luka istražuju prijave o seksualnom uznemiravanju štićenica i uposlenica Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević".

Prijavu su podnijeli radnici koji su pismo poslali i medijima. U pismu za nasilje i neprimjerene radnje optužuju dvojicu portira.

"Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka u saradnji i pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka provjeravaju navode koji su se pojavili u sredstvima javnog informisanja vezano za seksualno uznemiravanje u javnoj ustanovi u Banjoj Luci. S obzirom da se provjeravaju navodi prijave i saslušavaju osobe u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti kako ne bi ugrozili dalji tok istrage, a uvažavajući sve pozitivne međunarodne i domaće zakonske propise koji se odnose na zaštitu djece, nismo u mogućnosti da iznosimo više detalja", kazali su nam iz PU Banja Luka.

Za jednog od portira naveli su kako je često dolazio na posao u alkoholiziranom stanju, te seksualno uznemiravao nekoliko štićenica Doma, medicinsku sestru koja radi s bebama i jednu majku koja boravi u majčinskom domu s bebom. Navode kako ih je fizički i verbalno navodio na seksualno odnos.

Za drugog portira su također rekli da dolazi u alkoholiziranom stanju, da je bio nasilan prema djeci, te vršio pritisak na djevojčice koje su bile seksualno uznemiravane da od toga ne prave veliku stvar. Naveli su i kako su se ovakvi slučajevi dešavali i ranije, ali da su zataškavani.

Protiv radnika je pokrenut disciplinski postupak i donesena je odluka da budu suspendovani s radnih mjesta.

Iz Okružnog janog tužilaštva Banja Luka kazali su nam kako su obavješteni o ovom slučaju.

"Tužiteljica za maloljetnike Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka obaviještena je o radnjama i mjerama koje poduzimaju policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, a u vezi sa prijavljenim događajima u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja 'Rada Vranješević'", kazali su nam iz ove institucije.

U ovom Domu trenutno živi 89 djece uzrasta od beba do studenata.