|

Arnes Smajić i Amar Kadrić osuđeni na 15 godina zatvora za ubistvo Muhameda Ahmića

Arnes Smajić i Amar Kadrić osuđeni na 15 godina zatvora za ubistvo Muhameda Ahmića
25
Piše: M. N.
27.5.2019. u 13:47
13
komentara
25

dijeljenja
Arnes Smajić i Amar Kadrić osuđeni na 15 godina zatvora za ubistvo Muhameda Ahmića Foto: Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu osudio je danas Arnesa Smajića na sedam godina, a Amara Kadrića na osam godina zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda Muhamedu Ahmiću od kojih je preminuo nakon što je 22 dana bio u komi.
Smajić i Kadrić su krivi što su 22. jula 2017. godine u ulici Safeta Zajke 261 A, u 2:16 sati, u bašti ugostiteljskog objekta, a nakon što je razbijena čaša za stolom za kojim su sjedili Ahmić i Amer Hadžić, prišli stolu i izvršili krivično djelo. Kadrić je udario Hadžića koji je od siline udara pao na pod i izgubio svijest te zadobio lakše tjelesne povrede.

Potom je Kadrić prišao Ahmiću i udario ga šakom u glavu od čega je Ahmić odmah pao, a potom ga je udario nekoliko puta nogom u glavu. Zatim je prišao Smajić koji je Ahmića nekoliko puta udario šakom. Ahmić je zadobio višestruke frakture kostiju lica i lobanje, krvarenje u mozgu i druge povrede od kojih je pao u komu i 12. augusta 2017. godine preminuo od upale pluća koja je nastala kao posljedica ranije navedenih povreda.

Smajić je osuđen za nanošenje teške tjelesne povrede kao saučesnik na sedam godina zatvora, a Kadrić za nanošenje teške tjelesne povrede i nasilničko ponašanje na ukupno osam godina.

Sutkinja Sanela Rondić kazala je kako su svi navodi optužnice potvrđeni izjavama svjedoka, materijalnim dokazima i nalazima vještaka. Istakla je da su optuženi bili svjesni svojih radnji i da su postupili s predumišljajem jer su se, nakon što napustili objekat, vratili i izvršili krivično djelo.Kao olakšavajuća okolnost navedeno je da nisu osuđivani ranije i da je Smajić otac četvero djece. S druge strane, otežavajuća okolnost je što nisu pokazali kajanje niti sućut prema porodici žrtve. Naglasila je kako su pokazali poseban stepen bahatosti te upornost i odlučnost da izvrše krivično djelo.

Porodica preminulog Ahmića i oštećeni Hadžić su upućeni na parnični postupak za svoje zahtjeve za odštetu.

Tužilaštvo KS je najavilo da će uložiti žalbu na ovu presudu.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...