Slučaj iz 2017. godine
25

Arnes Smajić i Amar Kadrić osuđeni na 15 godina zatvora za ubistvo Muhameda Ahmića

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu osudio je danas Arnesa Smajića na sedam godina, a Amara Kadrića na osam godina zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda Muhamedu Ahmiću od kojih je preminuo nakon što je 22 dana bio u komi.
Smajić i Kadrić su krivi što su 22. jula 2017. godine u ulici Safeta Zajke 261 A, u 2:16 sati, u bašti ugostiteljskog objekta, a nakon što je razbijena čaša za stolom za kojim su sjedili Ahmić i Amer Hadžić, prišli stolu i izvršili krivično djelo. Kadrić je udario Hadžića koji je od siline udara pao na pod i izgubio svijest te zadobio lakše tjelesne povrede.

Potom je Kadrić prišao Ahmiću i udario ga šakom u glavu od čega je Ahmić odmah pao, a potom ga je udario nekoliko puta nogom u glavu. Zatim je prišao Smajić koji je Ahmića nekoliko puta udario šakom. Ahmić je zadobio višestruke frakture kostiju lica i lobanje, krvarenje u mozgu i druge povrede od kojih je pao u komu i 12. augusta 2017. godine preminuo od upale pluća koja je nastala kao posljedica ranije navedenih povreda.

Smajić je osuđen za nanošenje teške tjelesne povrede kao saučesnik na sedam godina zatvora, a Kadrić za nanošenje teške tjelesne povrede i nasilničko ponašanje na ukupno osam godina.

Sutkinja Sanela Rondić kazala je kako su svi navodi optužnice potvrđeni izjavama svjedoka, materijalnim dokazima i nalazima vještaka. Istakla je da su optuženi bili svjesni svojih radnji i da su postupili s predumišljajem jer su se, nakon što napustili objekat, vratili i izvršili krivično djelo.

Kao olakšavajuća okolnost navedeno je da nisu osuđivani ranije i da je Smajić otac četvero djece. S druge strane, otežavajuća okolnost je što nisu pokazali kajanje niti sućut prema porodici žrtve. Naglasila je kako su pokazali poseban stepen bahatosti te upornost i odlučnost da izvrše krivično djelo.

Porodica preminulog Ahmića i oštećeni Hadžić su upućeni na parnični postupak za svoje zahtjeve za odštetu.

Tužilaštvo KS je najavilo da će uložiti žalbu na ovu presudu.