Izrađen poseban plan
76

Alarmantno upozorenje zbog sve više droge u Sarajevu, glavni problem je dostupnost

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U zgradi Vlade Kantona Sarajevo danas je održana press konferencija na kojoj je predstavljena strategija i akcioni plan za sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga.

Nosilac strategije je MUP Kantona Sarajevo kao i stručni tim koji već dugi niz godina radi u oblasti suzbijanja zloupotrebe droga. Tim povodom, prvi se obratio resorni ministar Admir Katica.

"Polovinom ove godine smo dobili inicijativu od zastupnika u KS Rusmira Pobrića, inicijativu za donošenje strategije za suzbijanje zloupotrebe droga. Ovu inicijativu smo prigrlili i formirali radnu grupu. Osnovno je definisati rasprostranjenost droge u KS, također ono što mogu reći jeste da smo kreirali strategiju i akcioni plan koji neće biti mrtvo slovo na papiru", najavio je Katica.

Stručni tim čine dugogodišnji stručnjaci i profilisani pojedinci u različitim segmentima borbe protiv ove vrste kriminaliteta, a to su Nermin Lagumdžija (dugogodisnji šef Odjeljenja za borbu protiv opojnih droga u MUP KS i FUP), Irma Deljkić (profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiku i sigurnosne studije), akademik Borislav Petrović (profesor na Pravnom fakultetu), Mušić Safet (stručnjak iz oblasti sigurnosti, Vlada KS), Anesa Agović (nacionalna koordinatorica Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala), Alen Ališehović (načelnik Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga) i Rusmir Pobrić (predsjednik Komisije za mlade Skupštine KS).

Radom stručnog tima uspješno je koordinisao Nermin Lagumdžija, rukovodilac odjeljenja za suzbijanje zloupotrebe droga koji se inače već duži niz godina bavi ovim pitanjem.

"Stručni tim radio četiri mjeseca na ovoj strategiji i akcionom plani- Tri su pravca njegovog djelovanja. Važno je raditi u pravcu smanjenja potražnje, ponude i korištenja. Sve je u skladu sa poštivanjem ljudskih prava i sloboda, na osnovu konvencije o ljudskim pravima. Naredni period će ovo tijelo pratiti učinkovitost strategije i izvještavati javnost o njemu", kaže Lagumdžija.

Nermin Lagumdžija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nermin Lagumdžija (Foto: I. Š./Klix.ba)

On je iznio podatak da je u posljednjih pet godina, tačnije u periodu od 2018. do 2023. godine, čak 9.312 osobe se javilo na klinici za probleme sa ovisnošću, a recimo, 1991. godine na KCUS-u je bilo svega 45 ovisnika, iz svih kantona.

O tome je nešto više rekao Rusmir Pobrić.

"Ovu strategiju izradili smo na osnovu podataka koje su dostavili MUP KS i Uprava policije KS, Tužilaštvo KS, sudovi i ministarstvo zdravstva. Okidač za inicijativu bila je saobraćajna nesreća gdje su nastradale dvije mlade doktorice", kaže Pobrić te nastavlja:

"Zloupotreba opojnih droga je najdominantnije djelo u strukturi podignutih optužnica, 50 posto svih krivičnih djela su direktno ili indirektno vezana za zloupotrebu droga. Od 9.312 ovisnika, 80 posto muškarci. Nažalost, ne postoje baš najpreciznije evidencije o maloljetnim osobama, ali na osnovu onoga što imamo - sedam predmeta i sedam pripremnih postupaka protiv maloljetnih lica", kazao je Pobrić.

Ipak, na osnovu jedne ankete koju je proveo Fakultet političkih nauka, među 79 ovisnika u terapijskoj zajednici KAMPUS, njih 70 počelo sa zloupotrebom već u dobi od 12 do 14 godina. Također, ono što je također zabrinjavajuće, povećava se broj mladih ženskih osoba ovisnica.

Prema njegovim riječima, jedna od stvari koje kaska jeste kaznena politika, ona je, naime, blaga. Izrečene kazne više su preventivne nego represivne.

Irma Deljkić sa profesora za kriminologiju u Sarajevu također je članica stručnog tima koji je radio na ovoj strategiji i akcionom planu. Ona je govorila o tri ključna cilja u ovoj oblasti.

"Posebni cilj je smanjenje ponude opojnih droga. Za ovaj cilj propisane su tri mjere: smanjenje dostupnosti i učinkovita kaznena politika; zatim, tu je smanjenje potražnje, a tu su mjere sprečavanje korištenja droga i podizanje svijesti o štetnim djelovanjem. Treći cilj je smanjenje šteta i rizika", saopćila je Deljkić.

Irma Deljkić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Irma Deljkić (Foto: I. Š./Klix.ba)

U skladu sa ovim ciljevima, izrađen je akcioni plan koji propisuje jasne mjere. Ukupno je predviđeno 59 provedbenih aktivnosti gdje su definisani nosioci ovih aktivnosti i Deljkić je također naglasila da su sve provedbene aktivnosti jednako važne.

Alen Ališahović, načelnik odjeljenja protiv zloupotrebe droga Uprave policije KS kazao je da je primarni strateški cilj smanjenje ponude. U skladu sa tim, nastavit će se aktivnosti zaplijene droga, a posebna pažnja će se obratiti na to da ona ne bude dostupna u školama.

Kompletna strategija i akcioni plan bit će dostupni na zvaničnoj stranici MUP-a KS u toku dana.