Crna hronika
10

Adnan Haračić: Advokati Harisa Čauševića su tražili od mene da svjedočim u njegovu korist

Piše: E. F.
Adnan Haračić (Foto: Sud BiH)
Adnan Haračić (Foto: Sud BiH)
Svjedočenjem Adnana Haračića danas je u Sudu BiH nastavljen dokazni postupak odbrane na suđenju Harisu Čauševiću zvanom Oks za teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu, u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a više osoba je povrijeđeno. U napadu koji se dogodio 27. juna 2010. godine načinjena je i velika materijalna šteta.

Nakon što je na prošlom ročištu Haris Čaušević tražio izuzeće tužioca Dubravka Čampare iz ovog procesa koji se po drugi put vodi protiv optuženog, sudsko vijeće kojim predsjedava Tihomir Lukes prihvatilo je odluku glavnog tužioca Gorana Salihovića, kojom se zahtjev optuženog odbija kao nedopušten.

Podsjetimo, Čaušević je tražio izuzeće, zbog, kako je sam ustvrdio, skrivanja dokaza od odbrane i utjecaja na svjedoke.

Svjedočenje u korist Čauševića

Na današnjem suđenju, svjedoka Haračića, koji je kao Čuševićev saučesnik pravomoćno osuđen na 14 godina zatvora nakon sporazumnog priznanja krivnje u ovom predmetu, ispitivao je tužilac Dubravko Čampara.

Inače, odbrana optuženoga je ovoga svjedoka pozvala kako bi ga diskreditirala, a s obzirom na to da je ispričao sve o napadu na policijsku stanicu u Bugojnu u zamjenu za svoje priznanje i svjedočenje u ovom predmetu.

Tužilac Čampara je optuženoga pitao da li su ga Čauševićevi advokati posjećivali u zatvoru, a Haračić je odgovorio potvrdno.

"Tražili su od mene da govorim stvari u korist Harisa Čauševića", odgovorio je Haračić na pitanje tužioca o tome šta su advokati od njega tražili.

Na ovu tvrdnju optuženoga burno su reagovali advokati optuženoga, i to branilac Ifet Feraget, koji je u jednom trenutku pričao u glas sa svjedokom, pa je ovaj morao ponavljati ono što je govorio.

"Pitali su me da li je moguće da je te kobne noći umjesto Čauševića sve zapravo izveo Nedžad Bašić Cicko, jer je i on kao i Čaušević imao dugu kosu te je nosio vijetnamku", pojasnio je Haračić.

Branilac Feraget je kazao da tvrdnje Haračića nisu istinite.

"Kunem se svim što mi je sveto da ovo nije tačno", kazao je Feraget.

Na upit tužioca Haračić je kazao kako je dobrovoljno dao sve iskaze, kako u policiji, tako i u tužilaštvu, te da su svi istiniti. Također je kazao kako je sarađivao sa policijom te je pokazao i mjesta na kojima su nađeni tragovi zločina. Na upit tužioca zašto je odlučio ispričati sve detalje kritičnog događaja, Harčić je kazao kako je jednostavno sve morao izbaciti iz sebe.

"Mučilo me je sve ovo, nisam mogao više sve držati u sebi", kazao je Haračić.

Tužilac Čampara je potom tražio od optuženog da na za to predviđenoj, posebno uvećanoj mapi, pokaže putanju kojom se kretao u noći kada je donio eksploziv pred policijsku stanicu u Bugojnu i kojom putanjom se vratio.

Bugojno u 2012. godine (Foto: AFP)
Bugojno u 2012. godine (Foto: AFP)
No, u tom trenutku, u sudnici je nastala zbrka jer se odbrana protivila novoj mapi Tužilaštva. Na koncu je iskorištena mapa google eartha na kojoj je svjedok jednim dijelom pokazao putanju svoga kretanja.

Kolica vratio u kuću Čauševića

"Istim putem kojim sam odnio eksploziv pred policijsku stanicu u Bugojnu sam se i vratio. Kolica u kojima sam nosio ekploziv sam vratio u šupu koja se nalazi pored kuće Harisa Čauševića", kazao je svjedok.

No, odbrana je nastojala pobiti tvrdnje svjedoka, odnosno putanju njegovog kretanja, pa su za to koristili i snimak nadzorne kamere pošte u Bugojnu. Odbrana je tvrdila da bi na kameri bilo uočeno kretanje još prilikom vještačenja da je Haračić prošao pomenutom putanjom, uprkos lošem, noćnom snimku.

No, tužilac Čampara je prisutnima u sudnici priložio dokaze kojima dokazuje svoju tvrdnju da pomenuta kamera ne snima prolaz pored obližnje zgrade, kojim je Haračić prošao.

Naime, PU Travnik je Tužilaštvu dostavila i jučerašnji snimak iste nadzorne kamere pa je ovaj snimak upoređen sa onim koji je kamera zabilježila prije pet godina.

Nakon Haračića ispitan je i svjedok Adnan Čaušević, čiji su iskazi iz prvostepenog postupka preslušani na ranijim pretresima. Čaušević je ispričao da je, nakon što je priveden, 10. jula 2010. godine dao iskaz u Gornjem Vakufu.

"Priveden sam zbog poruke na policijskom autu. Nemam nikakve veze sa napadom na PU Bugojno", kazao je svjedok.

Inače, on je bio svjedok optužbe, ali je u međuvremenu promijenio svoj iskaz te je danas kazao kako je samo potvrdio verziju događaja koju su mu ispričali inspektori istaknuvši da mu je prijećeno dugogodišnjom robijom te da je izjave koje je ranije dao izmislio.

Čaušević je na upit advokata kazao da se najviše govori da je za napad na policijsku stanicu kriv Adnan Haračić.

Danas su se obje strane u postupku očitovale o kontroli pritvora za Čauševića. Tužilaštvo BiH je ostalo pri prijedlogu da se produži pritvor optuženom, dok je Čaušević zatražio da ga puste na slobodu.

Suđenje se nastavlja 27. februara.