{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cerić: Suočimo se s problemima

F
26.9.2014. u 18:56
3
11
Cerić: Suočimo se s problemima
3
Cerić: Suočimo se s problemima
Rezolucija o Bosni i Hercegovini, koju je američkom kongresu podnio kongresmen Chris Smith, dokument je koji vodi ka ujedinjenju, a ne razbijanju države Bosne i Hercegovine, kako neki pokušavaju prikazati - istakao je Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na današnjem skupu u Gračanici kod Visokog.
- Baš kao što svako tumači Daytonski sporazum na svoj način, tako i prijedlog najnovije rezolucije o našoj zemlji svako tumači različito - rekao je Cerić.

Naglasio je da prilike, kao što je šansa koja je našoj zemlji pružena u američkom kongresu, nakon godina i godina bezuspješne diplomacije, ne treba propuštati, već ih prihvatiti i na njima aktivno raditi.

- Prisjetim se priče o pešterskom vuku. Naime, majke na Pešteru su tradicionalno podučavale svoju djecu šta da rade ako se sretnu s vukom. Savjet je – ne bježi, budi spreman prije njega, stani mu na put i gledaj ga u oči. Upravo se i mi tako trebamo odnositi prema problemima u našoj zemlji – budimo spremni i unaprijed analizirajmo situaciju, suočimo se s problemima i počnimo ih hrabro rješavati, a ne od njih bježati i kukati kako smo nemoćni i kako su drugi krivi za tu našu nemoć – istakao je Cerić.

Dodao je da upravo to slučaj i sa prijedlogom nove rezolucije i sa Daytonskim sporazumom.

- Bosna i Hercegovina već godinama stagnira zahvaljujući političarima koji se slijepo drže Daytonskog sporazuma, koji ih, na neki način, i održava na vlasti. Neshvatljivo je kako taj sporazum, koji je, ustvari, utemeljio strukturalnu diskriminaciju u našoj zemlji, smatraju gotovo svetinjom, a s druge strane se zaklinju u ljudska prava, što je samom prirodom Daytonskog sporazuma nespojivo – kazao je Cerić.

Naglasio je da je Daytonski sporazum trenutno kočnica napretka u našoj zemlji i da se s tim pitanjem moramo suočiti kao sa pešterskim vukom, a „mi moramo sagledati sve opcije, suočiti se sa izazovima, pogledati jedni druge u oči i ponuditi rješenja na zadovoljstvo svih“.

Istakao je da reforma Daytonskog sporazuma nije nikakva prijetnja nikome, već korak neophodan na putu ka euro-atlantskim integracijama.

- Nije mi jasno zašto su po ovom pitanju uvijek najglasniji protivnici oni koji neprestano direktno prijete Ustavu naše zemlje, a sami svako malo zovu na podjelu zemlje i ne čine ništa da spriječe teška kršenja ljudskih prava – kazao je Cerić na današnjem skupu u Gračanici kod Visokog, saopćio je Cerićev Ured za odnose s javnošću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: