{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mustafa Cerić: Potrebna rekonstrukcija diplomatske mreže

F
25.9.2014. u 08:57
12
34
Mustafa Cerić: Potrebna rekonstrukcija diplomatske mreže
12
Mustafa Cerić: Potrebna rekonstrukcija diplomatske mreže
Mustafa Cerić (Foto: FENA)
"Status grada Mostara, ali i mnogih drugih gradova u Bosni i Hercegovini ne trebaju rješavati drugi, već treba iznaći zajednički jezik, pronaći zajednički interes i doći do zajedničkih rješenja“, izjavio je Mustafa Cerić, neovisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u srijedu navečer na predizbornom skupu u Mostaru.
Stoga, naglasio je dr. Cerić, pitanje jedinstva Bošnjaka nameće se kao pitanje nad pitanjima, jer bez jakog naroda nema ni jake nacije, niti boljitka za sve stanovnike naše zemlje. Upravo u tom smislu, dodao je, "do rješenja moramo dolaziti sami, a ne tražiti kratkotrajna rješenja kao usluge prijateljskih zemalja“.

Dr. Cerić naglašava i potrebu reforme i jačanja diplomatsko-konzularne mreže naše zemlje.

"Naša diplomatska mreža je čisti odraz političkog vrha zemlje – neaktivni, nesposobni, neodgovorni. Nije ni čudo, imajući u vidu kako su do diplomatskih pozicija došli; ili iz familije, ili preko prijatelja ili iz stranke. Kompetencije nisu važne, nije važno što je država, ali i svi njeni narodi, na gubitku“, rekao je dr. Cerić, te dodao:

"Takva praksa mora prestati. Zašto zakon o vanjskim poslovima godinama stoji u ladicama Predsjedništva? Zašto je bošnjačkom članu državnog vrha u interesu da to pitanje ne pokrene, da ga zamandali u tu istu ladicu? Zašto u svijet ne šaljemo mlade, pametne i sposobne ljude, kojima takvu šansu pružaju zemlje u koje bježe od ovog beznađa?“ Loša vanjska politika, dodao je, ogleda se i u odnosima s Turskom.

"Prijateljske, bratske odnose sa Turskom svakako moramo graditi, ali ne na zaštitničkoj ili vazalskoj osnovi, već na kvalitetnoj i uspješnoj saradnji dvije države. Turska je jedna od rijetkih zemalja koja je u vrijeme globalne recesije uspjela zabilježiti značajan ekonomski rast“, rekao je dr. Cerić.

"Žalosna je činjenica da sve zemlje u regiji tu situaciju obilato koriste na obostrano zadovoljstvo, dok bosanskohercegovačka, takozvana politička elita, zbog vlastite kratkotrajne koristi, ali i zbog trenutnih političkih potreba turske političke elite, takve pogodnosti potpuno ignorira“, naglasio je dr. Cerić.

Naveo je i primjer Slovenije, koja je znatno manja od Turske, ali i od naše zemlje, čiji je bruto dohodak gotovo 20 puta manji od turskog, ali bilježi skoro četiri puta više direktnih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu nego Turska.

"Zašto je to tako? Zašto ne gradimo odnose sa Turskom od kojih će obje zemlje imati konkretnu korist. Umjesto da grade takve odnose sa Turskom, ali i sa drugim državama, aktuelni političari kao da se trude da našu Bosnu i Hercegovinu, ovu prelijepu i bogatu zemlju, izoliraju, zatvore, ogade je i drugima i nama samima“, zaključio je dr. Cerić, te dodao da im to neće poći za rukom, saopćeno je iz njegovog Ureda za odnose s javnošću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: