{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cerić o ukidanju diskriminacije nametnute Dejtonskim sporazumom

F
20.9.2014. u 13:19
2
52
Cerić o ukidanju diskriminacije nametnute Dejtonskim sporazumom
2
Cerić o ukidanju diskriminacije nametnute Dejtonskim sporazumom
Mustafa Cerić (Foto: FENA)
Rezolucija o Bosni i Hercegovini koja je trenutno na razmatranju u Komitetu za vanjske poslove SAD-a usmjerena je na ukidanje strukturalne diskriminacije koju je nametnuo Dejtonski sporazum, jer se jedino u BiH afirmiše princip etničkog na račun građanskog - istaknuo je danas u Sarajevu kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Mustafa Cerić.
Cerić je na konferenciji za medije govorio o Rezoluciji o Bosni i Hercegovini koju je podnio kongresmen New Yerseya Chris Smith, na Cerićevu inicijativu. Pojasnio je da će ovaj dokument nakon razmatranja u spomenutom Komitetu biti proslijeđen na glasanje u Kongres SAD-a.

Također je podvukao da ukoliko Rezolucija bude usvojena, to bi bio najjači dokument SAD-a u kojem se naglašava suverenitet i teritorijalni integritet BiH te podvlači da sukcesija BiH ne dolazi u obzir.

"Ovom rezolucijom je najavljena revizija, odnosno ponovno čitanje Dejtonskog sporazuma kako bi se u njemu ispravile greške posebno u vezi s kršenjem ljudskih prava. Također, u Rezoluciji je naročito naglašena osuda negiranja genocida u BiH, posebno onog počinjenog u Srebrenici 1995. godine", istaknuo je Cerić.

Navodi da Rezolucija, između ostalog, poziva na neodložne reforme u BiH, ali i na jasnije stavove Evrope i NATO-a u vezi s približavanjem BiH evroatlantskim integracijama. U tom se dokumentu ujedno osuđuje jezik mržnje i podjela, te naglašava potreba jačanja civilnog sektora i učešća građana u političkom životu zemlje.

Podvukao je da je inicijativa o Rezoluciji pokrenuta tokom njegove posjete SAD-u od 8. do 12. septembra ove godine, gdje se susreo s nizom američkih zvaničnika.

Cerić je ujedno, govoreći o predstojećim izborima, naglasio da će od Centralne izborne komisije (CIK) BiH zatražiti da se osigura kvalitetan nadzor osoba koje budu uključene u pregledanje glasačkih listića da se ne bi dozvolile zloupotrebe glasova birača.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: