vijesti
17

CCI: Katastrofalni rezultati rada Parlamenta i Vijeća ministara BiH

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Prvo polugodište ove godine kad je riječ o radu Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH obilježili su dostojanstveni protesti građana protiv nerada i opstrukcije državne vlasti, što su članovi parlamenta iskoristili za pokazivanje krajnje nesamokritičnosti i neprihvaćanja vlastite odgovornosti za katastrofalno stanje u zemlji, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinarw nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI) koja je prezentirala polugodišnji monitoring izvještaj praćenja rada Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH.
Denis Telić i Ivica Ćavar (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Denis Telić i Ivica Ćavar (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Novinarima su se u ime CCI-ja obratili Denis Telić i Ivica Ćavar.

Telić je podsjetio da je prvo polugodište 2013. godine obilježeno dostojanstvenim protestima građana BiH protiv nerada i opstrukcije unutar državne vlasti, zbog kojih građani ove zemlje već godinama ispaštaju. Prema njegovim riječima, "proteste građana parlamentarci su iskoristili za pokazivanje krajnje nesamokritičnosti i neprihvaćanja vlastite (su)odgovornosti za katastrofalno stanje u zemlji, već im je takav razvoj događaja poslužio kao izgovor za još veći nerad, što su jasno pokazali svojim nedolaskom na posao čitav mjesec dana".

"A sada se od svega toga dodatno odmaraju na kolektivnim odmorima", kazao je Telić i dodao da bh. parlamentarci imaju "daleko najlošije rezultate u poređenju sa susjedima, a i dalje imaju najveća primanja, najbolje privilegije za svoj rad koja nisu u skladu sa stanjem u zemlji”, prenosi agencija Anadolija.

“Parlamentarna skupština BiH je u prvih šest mjeseci ove godine usvojila 12 zakonskih prijedloga, a odbila osam zakona”, kazao je Ćavar i dodao da na taj način PSBiH nije realizirala niti jednu petinu svog godišnjeg plana.

Ivica Ćavar (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ivica Ćavar (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Rad PSBiH u prvom polugodištu ove godine, u odnosu na isto razdoblje 2009, bio je tri puta lošiji s obzirom na to da je PSBiH u razdoblju od 01.01. - 30.06. 2009. godine usvojila 33 zakona, 21 zakon više od aktuelnog saziva, navode u CCI-ju.

“Aktuelni saziv PSBiH je skoro tri puta lošiji od prošlog saziva, a duplo je lošiji od pretprošlog saziva PSBiH”, pojasnio je Ćavar.

Ćavar je naglasio da jedna plenarna sjednica parlamenta košta građane BiH oko 115.000 konvertibilnih maraka, a jedan usvojeni zakon 144.000 konvertibilnih maraka.

Kada je u pitanju rad Vijeća ministara, iz CCI navode da je ova institucija realizovala samo 52 posto zadataka iz svog programa.

Denis Telić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Denis Telić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

CCI navodi da je po isteku juna 2013. godine, utvrđeno svega devet zakona iz ovogodišnjeg zakonodavnog plana, među kojima niti jedan od planiranih temeljnih zakona, a među nerealizovanim a planiranim zakonima za prvu polovinu godine nalazi se čak 15 temeljnih.

"Pored devet planiranih, Vijeće ministara je u analiziranom periodu utvrdilo osam zakona koji su van plana, čime se dolazi do rezultata od svega 17 utvrđenih zakona za šest mjeseci", naveo je Telić.

Članovi CCI-a su također iznijeli zaključak prema kojem je polugodišnji rezultat zakonodavne i izvršne vlasti na državnom nivou u BiH najlošije ostvarenje u posljednjih sedam godina te naglasili da je deprimirajuće svako poređenje sa radom sličnih institucija u susjednim zemljama.

Primjerice, iznesen je podatak da je Vlada Crne Gore u prvoj polovini ove godine utvrdila 22 zakona više od Vijeća ministara BiH, Vlada Srbije 36 zakona više, a Vlada Hrvatske skoro 11 puta više zakona.