BiH
8

CCI: Vlada FBiH ne prati Parlament FBiH

FENA
Zgrada Vlade FBiH
Zgrada Vlade FBiH
Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavili su danas u Sarajevu rezultate rada Federalnog parlamenta i Vlade Federacije BiH za devet mjeseci 2013. godine te ocijenili nedovoljnim napore i rad ovih institucija, a radi postizanja boljih uvjeta za život građana Federacije BiH.

Glasnogovornica CCI-a Majda Behrem-Stojanov istakla je da, kada je u pitanju odnos Federalnog parlamenta i Vlade FBiH, i dalje nema promjena, odnosno Vlada FBiH ne prati aktuelnu parlamentarnu većinu.

"Apsurdna situacija u kojoj izvršna vlast na nivou FBiH funkcionira protivno političkoj teoriji i praksi koju poznaje suvremeni svijet, prkoseći političkoj volji parlamentarne većine i bazirajući svoj opstanak na sistemskim nedorečenostima i nepoštivanju pravila demokratije se nastavlja. Usljed nemogućnosti da promijeni Vladu, faktički se raspala i tzv. nova parlamentarna većina. Godinu dana pred izbore niko ne želi da preuzme odgovornost za evidentno loše rezultate", kazala je Stojanov.

O rezultatima rada Federalnog parlamenta izvijestila je Lejla Deronja-Suljić koja je naglasila da je u protekle tri godine ovaj saziv Parlamenta usvojio tek 102 zakona, a koliko bi, gledajući primjere zemalja iz okruženja, trebali da usvajaju na godišnjem nivou.

"Katastrofalan rad Parlamenta FBiH u proteklih devet mjeseci popravljen je tek u trećem kvartalu kada je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, od ukupnog broja razmatranih mjera realizirano njih 68 posto, a u Domu naroda 62 posto", kazala je.

Dodala je da je i po karakteru sjednica Parlament FBiH u trećem kvartalu prešao iz vanrednog u redovno stanje. Naime, više od polovine ukupno održanih sjednica oba doma Parlamenta FBiH bile su vanredne, njih čak 12 od 22.

Iz CCI-a su još jednom podsjetili da i Parlament i Vlada FBiH krše obaveze iz akata koji reguliraju njihov rad. Niti jedan dom Parlamenta FBiH, a ni Vlada FBiH nisu usvojili programe rada za 2013. iako su to bili obavezni učiniti do kraja 2012.

"Ovo se dešava prvi put poslije 2007. i direktna je posljedica sukoba oko Vlade FBiH. Situacija je neprihvatljiva, ali sada je ionako kasno jer već treba, hitno, pristupiti izradi programa za 2014. kao i budžeta za ovu godinu", istakli su predstavnici CCI-a.

Kada je u pitanju rad Vlade FBiH, predstavnik CCI-a Denis Telić je istakao da ovo tijelo nikada u posljednjih šest godina nije zasjedalo manje.

"Vlada je u devet mjeseci 2013. zasjedala duplo manje u odnosu na 2012., a broj realiziranih mjera za devet mjeseci tekuće godine za 30 posto je manji u odnosu na prošlu godinu. Bilježimo i čak šest ministarstava čiji bilans realiziranih mjera na sjednicama jedva prelazi dvije mjere po mjesecu", naglasio je Telić.

Dodao je da nikad, u posljednjih šest godina, nije utvrđeno manje zakona nego u devet mjeseci 2013.

"Govorimo o padu produktivnosti od čak 47 posto. I po prolaznosti Vladinih zakona u Parlamentu FBiH, rezultati za prvih devet mjeseci 2013. najlošiji su do sada", zaključio je Telić.

Iz CCI-a upozoravaju da očigledno čekanje narednih izbora "ometa" dužnosnike u poslu te da postoji opasnost da u čekanju izbora izgubimo i ovu godinu umjesto da se nadležni pozabave rastom broja nezaposlenih i sve težom ekonomskom i socijalnom situacijom.

Također, pozdravili su deklarativno opredjeljenje Parlamenta FBiH na pristupanju izmjenama i dopunama Ustava FBiH, ali smatraju da što skorije trebaju biti poduzeti koraci ka kreiranju funkcionalnije FBiH.

CCI