{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CCI: Vlada FBiH ne prati Parlament FBiH

F
25.10.2013. u 13:50
8
17
CCI: Vlada FBiH ne prati Parlament FBiH
8
CCI: Vlada FBiH ne prati Parlament FBiH
Zgrada Vlade FBiH
Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavili su danas u Sarajevu rezultate rada Federalnog parlamenta i Vlade Federacije BiH za devet mjeseci 2013. godine te ocijenili nedovoljnim napore i rad ovih institucija, a radi postizanja boljih uvjeta za život građana Federacije BiH.
Glasnogovornica CCI-a Majda Behrem-Stojanov istakla je da, kada je u pitanju odnos Federalnog parlamenta i Vlade FBiH, i dalje nema promjena, odnosno Vlada FBiH ne prati aktuelnu parlamentarnu većinu.

"Apsurdna situacija u kojoj izvršna vlast na nivou FBiH funkcionira protivno političkoj teoriji i praksi koju poznaje suvremeni svijet, prkoseći političkoj volji parlamentarne većine i bazirajući svoj opstanak na sistemskim nedorečenostima i nepoštivanju pravila demokratije se nastavlja. Usljed nemogućnosti da promijeni Vladu, faktički se raspala i tzv. nova parlamentarna većina. Godinu dana pred izbore niko ne želi da preuzme odgovornost za evidentno loše rezultate", kazala je Stojanov.

O rezultatima rada Federalnog parlamenta izvijestila je Lejla Deronja-Suljić koja je naglasila da je u protekle tri godine ovaj saziv Parlamenta usvojio tek 102 zakona, a koliko bi, gledajući primjere zemalja iz okruženja, trebali da usvajaju na godišnjem nivou.

"Katastrofalan rad Parlamenta FBiH u proteklih devet mjeseci popravljen je tek u trećem kvartalu kada je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, od ukupnog broja razmatranih mjera realizirano njih 68 posto, a u Domu naroda 62 posto", kazala je.

Dodala je da je i po karakteru sjednica Parlament FBiH u trećem kvartalu prešao iz vanrednog u redovno stanje. Naime, više od polovine ukupno održanih sjednica oba doma Parlamenta FBiH bile su vanredne, njih čak 12 od 22.

Iz CCI-a su još jednom podsjetili da i Parlament i Vlada FBiH krše obaveze iz akata koji reguliraju njihov rad. Niti jedan dom Parlamenta FBiH, a ni Vlada FBiH nisu usvojili programe rada za 2013. iako su to bili obavezni učiniti do kraja 2012.

"Ovo se dešava prvi put poslije 2007. i direktna je posljedica sukoba oko Vlade FBiH. Situacija je neprihvatljiva, ali sada je ionako kasno jer već treba, hitno, pristupiti izradi programa za 2014. kao i budžeta za ovu godinu", istakli su predstavnici CCI-a.

Kada je u pitanju rad Vlade FBiH, predstavnik CCI-a Denis Telić je istakao da ovo tijelo nikada u posljednjih šest godina nije zasjedalo manje.

"Vlada je u devet mjeseci 2013. zasjedala duplo manje u odnosu na 2012., a broj realiziranih mjera za devet mjeseci tekuće godine za 30 posto je manji u odnosu na prošlu godinu. Bilježimo i čak šest ministarstava čiji bilans realiziranih mjera na sjednicama jedva prelazi dvije mjere po mjesecu", naglasio je Telić.

Dodao je da nikad, u posljednjih šest godina, nije utvrđeno manje zakona nego u devet mjeseci 2013.

"Govorimo o padu produktivnosti od čak 47 posto. I po prolaznosti Vladinih zakona u Parlamentu FBiH, rezultati za prvih devet mjeseci 2013. najlošiji su do sada", zaključio je Telić.

Iz CCI-a upozoravaju da očigledno čekanje narednih izbora "ometa" dužnosnike u poslu te da postoji opasnost da u čekanju izbora izgubimo i ovu godinu umjesto da se nadležni pozabave rastom broja nezaposlenih i sve težom ekonomskom i socijalnom situacijom.

Također, pozdravili su deklarativno opredjeljenje Parlamenta FBiH na pristupanju izmjenama i dopunama Ustava FBiH, ali smatraju da što skorije trebaju biti poduzeti koraci ka kreiranju funkcionalnije FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: