{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CCI: Ustavne reforme u FBiH su nužnost

F
22.5.2013. u 15:46
2
5
CCI: Ustavne reforme u FBiH su nužnost
2
CCI: Ustavne reforme u FBiH su nužnost
Foto: Arhiv
Ustavne promjene u Federaciji BiH, s jasno definiranim mehanizmima za otklanjanje blokada, nameću se kao nužnost, s obzirom na to da političke elite u BiH građane drže taocima svojih međusobnih obračuna - zaključak je monitoringa rada Parlamenta i Vlade FBiH za prvi kvartal 2013. koji su proveli Centri civilnih inicijativa (CCI), a koji je prezentiran danas u Sarajevu.
Portparolka CCI-a Majda Stojanov konstatirala je da je politička kriza u Federaciji BiH paralizirala sve institucije i obećavajuće rezultate s početka mandata pretvorila u katastrofu.

Istaknuto je da je konačni rezultat tromjesečnog rada Parlamenta FBiH osam realiziranih mjera u Predstavničkom i četiri u Domu naroda, a da u prvom kvartalu 2013. Parlament FBiH nije usvojio niti jedan zakon (pri tome je u proceduri i na odluku Parlamenta čeka čak 80 zakona, među kojima su i zakoni koji su u parlamentarnu proceduru ušli još u prethodnom mandatu).

"Nijedna od institucija nije usvojila program svog rada za 2013., iako su to bile obavezne učiniti do kraja prethodne godine, a osim toga, Vlada je prekršila i Zakon o budžetima, nepodnošenjem u predviđenom roku prijedloga budžeta, te kašnjenjem s usvajanjem Izvještaja o realizaciji budžeta za 2012.", kazala je Stojanov.

U izvještaju je navedeno da je odlukom Parlamenta, a na prijedlog Vlade, nastavljeno daljnje zaduživanje Federacije BiH, kao i da 300 miliona KM, koji se očekuju ove godine od MMF-a i Evropske komisije, neće biti upotrijebljeni za poticanje privrednog razvoja zemlje i zapošljavanja, nego na začepljenje budžetskih rupa i održavanje nerealne javne potrošnje.

"Posmatrajući u ovogodišnjem budžetu, koji je najviši do sada, ukupne rashode za plaće i troškove zaposlenih koji se finansiraju iz federalnog budžeta, vidimo da je ta cifra povećana za 4.764.658 KM u odnosu na 2012. i planirano je da u tu svrhu bude potrošeno 214.927.482 KM, što je gotovo 10 posto ukupnog budžeta", potcrtala je Stojanov.

Po navodima iz izvještaja, ostvareni rezultati Vlade FBiH u prvom kvartalu 2013. najgori su u posljednjih šest godina, a Vlada je duplo manje vremena utrošila na zasjedanja u poređenju s istim periodom prošle godine, pri čemu je u tekućoj godini realizirano čak 209 mjera manje, odnosno ostvaren je dramatičan pad od 43 posto.

CCI-ov monitoring pokazao je da je Vlada za čitav prvi kvartal 2013. utvrdila svega četiri zakona, što je pet puta manje nego u istom periodu prošle godine, a čak devet ministarstava u prva tri mjeseca tekuće godine na sjednicama Vlade FBiH nisu realizirala niti 10 mjera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: