Gostovanje na FTV-u
13

Čaušević ispunio obećanje koje je dao prije 20 dana: Krivično prijavio Romića zbog negiranja genocida

M. G.
Midhat Čaušević, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine podnio je krivičnu prijavu protiv Marka Romića, savjetnika predsjednika RS Milorada Dodika.
Krivična prijava je podnesena putem advokatske kancelarije Kemal Vejzović zbog negiranja genocida u Srebrenici, koji je počinjen nad Bošnjacima.

"Negiranje genocida nad Bošnjacima je počinjeno tokom gostovanja Marka Romića u emisiji Plenum na Federalnoj televiziji (FTV)", navodi se u saopćenju.

Čaušević je u svojoj prijavi naveo da je negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici neprihvatljivo i predstavlja direktno kršenje Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

"Negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici ne samo da vrijeđa žrtve i njihove porodice, nego također podriva napore za pomirenje i pravdu u Bosni i Hercegovini. Podsjećamo da je genocid nad Bošnjacima u Srebrenici pravosnažno presuđen od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Suda Bosne i Hercegovine. Više od pedeset osoba osuđeno je na više od 700 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici. Od dvadeset presuda MKSJ-a za zločine počinjene u Srebrenici, sedam uključuje i presude za zločin genocida nad Bošnjacima. Sud BiH donio je 25 presuda za zločine počinjene u Srebrenici, od čega je trinaest za zločin genocida nad Bošnjacima", dodaje se u saopćenju.