BiH
0

Zvornik: Radnici fabrike Birač spriječili isključenje gasa

SRNA
Radnici spriječili isključenje gasa (Foto: SRNA)
Radnici spriječili isključenje gasa (Foto: SRNA)
Radnici Fabrike glinice Birač iz Zvornika spriječili su jutros predstavnike sarajevskog distributera BH gasa da u Karakaju sa glavne gasne stanice isključe dotok zemnog gasa u ovaj zvornički kolektiv.

Pomoćnik direktora za unutrašnju kontrolu i bezbjednost Birča Radislav Stojanović rekao je novinarima da je kasno sinoć i rano jutros stigla informacija o mogućem isključenju zemnog gasa Fabrici, pa su se radnici, zabrinuti za svoju egzistenciju i funkcionisanje kolektiva, spontano okupili da ne dozvole isključenje zemnog gasa.

"Fabrika glinice nije spremna za zastoj, odnosno nagli prekid proizvodnje, jer bi havarijski zastoj uništio fabriku", rekao je Stojanović i dodao da za kratko vrijeme fabrika ne bi bila u stanju da pređe na alternativno gorivo – mazut, jer ga nema u dovoljnim količinama.

Posjećajući da bi isključenje zemnog gasa bez pripremnog zastoja fabrike prouzrokovalo nesagledive posljedice, Stojanović je rekao da je jedino rješenje da se u razgovorima dođe do najboljeg rješenja i za fabriku i za BH gas.

"Dok ne bude postignut dogovor o razrješenju ovog problema, niko ne može da uđe u krug gasne stanice i da isključi dotok zemnog gasa, jer će radnici danonoćno dežurati i čuvati svoj kolektiv", rekao je Stojanović.

Predsjednik fabričkog sindikata Mijat Živković rekao je da bi isključenje zemnog gasa za oko 1.100 radnika fabrike značilo katastrofu, jer bi ostali bez posla.

"Isključenje zamenog gasa značilo bi blokadu opreme i dovelo bi do havarijskog stanja fabrike, nakon čega ovaj kolektiv ne bi mogao pokrenuti proizvodnju bez dodatnih ulaganja", pojasnio je Živković.

Živković je naglasio da bi isključenje zemnog gasa nanijelo štetu, ne samo fabrici, nego i okolini, jer bi u ovom kolektivu bili prinuđeni da po hitnom postupku ispuštaju razne supstance, da ne bi došlo do katastrofalnog blokiranja svih objekata koji su u procesu rada.

Predstavnik BH gasa Edis Baković rekao je da nije očekivao ovoliki broj radnika ispred glavne gasne stanice, dodavši da će se pokušati pronaći rješenje za novonastalu situaciju.

Na pitanje zašto se isključuje zemni gas Fabrici glinice, Baković je rekao da nije kompetentan da govori o tome.

Rukovodstvo Fabrike glinice Birač trenutno rješava ovo pitanje, nakon čega će, vjerovatno, biti izdato saopštenje.