Izbori u Srbiji
39

Zvizdić za Klix.ba: Vučićeva pobjeda je garancija da će fokus Srbije biti na regionalnoj stabilnosti

Piše: Er. M.
Denis Zvizdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je za Klix.ba, nakon pobjede Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji, da je ta pobjeda garancija da će Srbija zadržati fokus na evropskim integracijama i regionalnoj stabilnosti.

"Najvažniji vanjskopolitički ciljevi BiH su dinamiziranje evropskih integracija i jačanje regionalne saradnje putem očuvanja trajnog mira i stvaranja uvjeta za ukupan prosperitet čitavog regiona, dok je na unutrašnjem planu neophodan permanentan rad na ekonomskom razvoju, jačanju vladavine prava i ukupnoj socijalnoj stabilnosti", kazao je Zvizdić.

Dodaje da je slične ili gotovo identične prioritete za Srbiju u toku svoje kampanje isticao i Vučić.

"Upravo je kompatibilnost pomenutih prioriteta i ciljeva od ključne važnosti za procese dalje saradnje i razumijevanja BiH i Srbije i zbog toga je i Vučićeva pobjeda garancija da će Srbija zadržati fokus na evropskim integracijama i regionalnoj stabilnosti, što je veoma značajno za čitav Zapadni Balkan", rekao je Zvizdić.

Kako kaže, saradnja BiH i Srbije je u posljednje vrijeme, bez obzira na povremene turbulencije, u uzlaznoj putanji, kako na institucionalnoj, tako i na personalnoj ravni, jer je bazirana na obostranom poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, infrastrukturnom povezivanju i razvoju ekonomske saradnje, kao i veoma zahtjevnim ciljevima dalje izgradnje međusobnog povjerenja.

"Mislim da će se saradnja u tom pravcu i nastaviti, imajući u vidu prioritete koje je proklamovao Vučić kao novoizabrani predsjednik Srbije. Zbog toga mu i ovom prilikom čestitam na uvjerljivoj pobjedi", zaključio je Zvizdić.