Stigao odgovor
206

Zvizdić za Klix.ba: Predlažem Dodiku da posjeti Washington umjesto neproduktivne polemike

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u razgovoru za Klix.ba odgovorio je članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koji je komentarisao Zvizdićevu posjetu Washingtonu i sastanke sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država.
"Izjave gospodina Dodika u vezi sa mojim prisustvom na godišnjem zasjedanju MMF-i Svjetske Banke, kao i sastancima sa dužnosnicima SAD su van svake logike, u sukobu su sa činjenicama i vazećim zakonima i izraz su lične i institucionalne frustracije", kazao je.

On je istakao da obavlja i da će nastaviti u skladu sa zakonom obavljati funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sve do imenovanja novog mandatara i saziva.

"Pri tome će moj primarni zadatak biti zaštita interesa BiH, njenog integriteta, suvereniteta i međunarodnopravnog subjektiviteta, kao i jačanje odnosa sa prijateljskim zemljama, poput SAD, u cilju unapređenja euroatlantskih integrativnih procesa, jačanja sigurnosti i stvaranja uvjeta za ekonomski prosperitet i unapređenje regionalne saradnje", dodao je.

Zvizdić ističe da zbog svega navedenog nema potrebu polemisati sa Dodikom u vezi sa njegovim antiustavnim namjerama da stvori uvjete za dominaciju entiteta nad državom ili da bude vrhovni arbitar za sve nadležnosti u BiH.

"Ustvari, predlažem da gospodin Dodik, umjesto neproduktivne unutrašnje polemike, posjeti SAD i Washington i objasni svoje stavove u vezi sa NATO integracijama i vanjskom i regionalnom politikom BiH", rekao je Zvizdić iz Washingtona za Klix.ba.

Podsjetimo, lider SNSD-a izjavio je danas da Denis Zvizdić nije zadužen za kreiranje vanjske politike BiH zbog čega se, kaže Dodik, "njegov izlet u SAD i nastup koji je tamo imao mogu tretirati kao lični čin".