BiH
94

Zvizdić za Klix.ba: Neophodno je da se javna preduzeća uključe u finansiranje sporta i kulture

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je za Klix.ba kako smatra da je neophodno da se subjekti poput javnih preduzeća koja imaju zakonske i finansijske mogućnosti uključe u finansiranje sporta i kulture, te da povećaju namjenske fondove i usmjere ih u ove oblasti.

"Mislim da je neophodno uspostaviti sistem finansiranja sporta i saveza koji bi definisao pravila i izvore finansiranja i koji bi uključio sve nivoe vlasti koji su nadležni za oblast sporta", kazao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je, što se tiče nivoa BiH, da će pokrenuti incijativu u Vijeću ministara BiH da se prilikom usvajanja narednog budžeta izdvoje sredstva koja će prioritetno osigurati finansiranje sporta i saveza registrovanih na nivou države i to prema kriterijima postignutih rezultata i učešća na međunarodnim takmičenjima.

"Da bi ovakva inicijativa bila usvojena potreban je konsenzus na nivou Vijeća ministara BiH za koji je, na bazi dosadašnje prakse, neizvjesno da li će biti postignut, ali smatram da trebamo predano raditi na ovoj inicijativi sve dok se ne dođe do sistemskog rješenja", kazao je Zvizdić.

Istakao je da je, nažalost, u ovom trenutku budžetski kapacitet za sport kojim raspolaže Vijeće ministara BiH takav da ne omogućava finansiranje, nego samo sufinansiranje sportskih aktivnosti, što Vijeće ministara BiH i čini.

"Da bismo napravili pozitivan iskorak potrebno je da kompletna sportska javnost, dakle savezi, klubovi, sportski radnici, sportisti sa nivoa BiH, entiteta i kantona sinhroniziraju napore i izvrše zajednički pritisak, posebno na one koji opstruiraju ovakve inicijative i procese, kako bi se što hitnije donijelo sistemsko rješenje za finansiranje sporta na nivou BiH", zaključio je Zvizdić.