Dani mevluda u Kosači
15

Zvizdić u Mostaru: Bošnjaci su vjekovni čuvari Bosne, faktor unutrašnje ravnoteže i saradnje

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Koncertom duhovne muzike u mostarskoj Kosači, koja je bila ispunjena kao malo kada, otvoreni su 44. Dani mevluda i zikra. Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, a traje do 9. maja.

Otvarajući manifestaciju Zvizdić je kazao da ona podsjeća na univerzalne vrijednosti i kontinuirani proces reetabliranja bošnjačkog identiteta na prostoru jedine domovine Bosne i Hercegovine.

"Bošnjaci su autohtoni narod koji su u toku svog višestoljetnog postojanja svoj nacionalni položaj uvijek razumijevali u neraskidivom odnosu s Bosnom, kao višeslojnom, nacionalnom, religijskom i kulturnom zajednicom. Bošnjaci su uvijek bili faktor unutrašnje ravnoteže i okosnica međuvjerske saradnje, predani čuvari državne opstojnosti", izjavio je Zvizdić.

Dodao je kako, iako od mnogih osvajana i svojatana, ova zemlja je uvijek bila samo bosanska.

"Zato moramo nastaviti raditi na snaženju svijesti o državnosti, čuvajući našu vjeru i razvijajući sve aspekte naše posebnosti. Bošnjački nacionalni, vjerski, kulturni i politički identitet predstavlja izraz naših vrijednosti koje nisu nastale iznenada, klesane su stoljećima", ustvrdio je Zvizdić.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović u svom obraćanju govorio je o vrijednostima i značaju mevluda u tekiji na vrelu Bune.

"Naš ovdašnji čovjek oduvijek je prepoznavao duhovne orjentire, pronalazio mir i utjehu u vjeri. Nadahnjivao se iskustvima naših dobrih predaka da na čistim, mirnim i odabranim mjestima iskazuje svoju dovu i molitvu Bogu dragome", kazao je muftija.

Na koncertu su nastupili Armin Muzaferija i hafiz Aziz Alili, uz pratnju Tesavvufskog ansambla i hora tekije Mesudije, učestvovao je i hor Dječijeg vrtića "Zemzem". Prisustovale su brojne zvanice iz političkog, kulturnog i vjerskog života Mostara i Hercegovine.