I ove godine
0

Dani mevluda i zikra u Hercegovini: Blagajska tekija kao višestoljetna inspiracija

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Tradicionalni, Dani mevluda i zikra organiziraju se u niz hercegovačkih gradova od 10. aprila do 9. maja. Centralna manifestacija, čuveni mevlud pored tekije na izvodu Bune u Blagaju predviđen je u subotu 4. maja.

Na konferenciji za medije organiziranoj u Mostarskom muftijstvu o ovogodišnjim Danima mevluda i zikra govorili su Salem ef. Dedović, muftija mostarski, Harun Macić profesor u Karađozbegovoj medresi te Haris Omerika predsjednik BZK Preporod Mostar.

Muftija Dedović kazao je kako su Dani mevluda i zikra duboko ukorjenjeni u duhovnom i kulturnom životu muslimana ovog podnevlja, posebno okupljanja višestoljetna tradicija okupljanja vjernika na Tekiji na vrelu Bune, jednom od najvažnijih i najmasovnijih naših dovišta.

"Tekija je kroz stoljeća služila kao inspiracija za brojne vjernike koji su tražili smisao ovozemaljskog života i inspiraciju za nova životna pregnuća i napore. Naš ovdašnji čovjek oducijek je raspoznavao duhovne orjentire, pronalazio mir i utjehu u vjeri. Osnaživanjem svijesti o Bogu, promišljali smo drugačije i našu stvarnost i naše obaveze, koje imamo prema samima sebi, prema našim porodicama, rodbini, komšijama, prijateljima i svim ljudima općenito", kazao je muftija.

Dodao je kako su danas iznimno važna okupljanja vjernika jer čovjeka podsjećaju da nije sam na ovom svijetu, da postoji zajednica kojoj pripada.

"Želja nam je svake godine pomjerati granice i unapređivati programske sadržaje manifestacije, vodeći računa o svakom pojedinačno. Bogata kulturna baština Bošnjaka Hercegovine te domati na raznim poljima bili su inspiracija za ovogdišnji program", zaključio je muftija Dedović.

Ovogodišnja manifestacija otvara se Koncertom duhovne muzike u Domu hercega Stjepana Kosače 10. aprila, a predviđena su dešavanja na nizu lokacija u Mostaru, Blagaju, Prozoru, i Gacku. Sve se organizira pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Denisa Zvizdića.