Otvorio sajam
263

Zvizdić u Mostaru: BiH je po mnogim parametrima najbolja u regionu

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić otvorio je danas Međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani trešnje 2018" u Vrapčićima kod Mostara.



Otvarajući manifestaciju, predsjedavajuci Zvizdić je rekao da je sajam dobio regionalni i međunarodni karakter i da je kvalitetom sadržaja uspio da postigne ključni cilj, a to je promocija bh. privrede.

 Rekao je da svi zajedno trebamo raditi na jačanju konkurentnosti privrede BiH, na unapređenju poslovnoga ambijenta unutar BiH, na kreiranju legislativnog okvira za jačanje i kreiranje novih investicionih mogućnosti kako za domaće tako i za strane investitore i ka povećanju vanjskotrgovinske razmjene i izvoza, kao ključnih indikatora privrednog razvoja BiH. 


Sve to se radi, kazao je, unutar vrlo jednostavne, ali uspješne formule koje se valja držati, a to je "da proizvodimo domaće, da kupujemo domaće i, što je najvažnije, da izvozimo domaće proizvode".


Zvizdić je naglasio i značaj provedbe reformi u BiH i rekao kako su svi ekonomski parametri u BiH u porastu, da je BiH po mnogim parametrima najbolja u regionu, da je prisutan konstantan rast industrijske proizvodnje, rast izvoza i obim vanjskotrgovinske razmjene, što svjedoči o kvaliteti bh. proizvoda.

 Istaknuo je da procesi idu i pozitivnom smjeru i da ima puno prostora za poboljšanje cjelokupne situacije u BiH. 


Govoreći o preduslovima za razvoj BiH rekao je da su stalne reforme, poboljšanje poslovnog ambijenta, stalni i uporni rad na stvaranju dobrih preduslova za razvoj BiH i na prvom mjestu pravda, pravičnost, transparentnost i jačanje vladavine prava, uslov da se BiH uklopi u projekt strategije EU i da će 2025. godine biti moguće da BiH bude članica ili nadomak pristupa EU, što je ključni cilj ne samo za nas, nego i za generacije koje dolaze.



Čestitao je organizatorima i izlagačima sajma i poručio privrednicima da su oni nosioci ekonomskih promjena, budućnosti i samoodrživoga razvoja BiH. 
Sajmu je prisustovao i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.