Dva sastanka
0

Zvizdić u Budimpešti: Imamo podršku Mađarske na putu BiH ka EU

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Budimpešti sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom o unapređenju ekonomske saradnje i bilateralnih odnosa.

Sugovornici su se složili da su politički odnosi dvije prijateljske zemlje odlični, a bilateralna saradnja intenzivirana putem kontinuirane saradnje institucija i zajedničkih tijela.

Predsjedavajući Zvizdić je istakao potrebu jačanja ekonomske i privredne saradnje dvije zemlje. Ukazao je na komparativne prednosti BiH za investitore, upoznao premijera Orbana sa napretkom BiH na evropskom putu i istaknuo značaj redovnog održavanja foruma privrednika BiH i Mađarske, kao i saradnje privrednih komora. On je pozdravio uspostavu stalne avio-linije Budimpešta – Sarajevo i osnivanje zajedničkog Poslovnog savjeta istaknuvši da će ti potezi doprinijeti jačanju ekonomskih, poslovnih i kulturnih veza dvije zemlje, kao i promociji turizma.

Premijer Orban je pozdravio napredak BiH na evropskom putu i izrazio punu podršku Mađarske euroatlantskim integracijama BiH. Ohrabrio je vlasti u Bosni i Hercegovini da nastave sa reformskim procesima koji će zemlju približiti EU i izrazio nadu da će BiH uskoro dobiti status kandidata. Rekao je da Bosna i Hercegovina u Mađarskoj vanjskoj politici ima status "počasnog susjeda" i da će ostati među vanjsko-političkim prioritetima mađarskog djelovanja unutar EU, koje je snažno usmjereno daljem proširenju.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio premijeru Orbanu i Mađarskoj na kontinuiranoj podršci BiH posebno u okvirima institucija EU. Izrazio je interesovanje naše strane za učešćem u EU projektima prekogranične saradnje sa Mađarskom, kao i zajedničkim izvoznim nastupima kompanija iz BiH i Mađarske na trećim tržištima.

Zvizdić se danas susreo i se sa premijerom NR Kine Lijem Keqiangom sa kojim je razgovarao o dosadašnjoj bilateralnoj saradnji i poboljšanju ekonomskih i trgovinskih odnosa. Izrazio je zadovoljstvo političkim odnosima i napretkom ekonomske saradnje dvije zemlje u proteklih nekoliko godina. Rekao je da ideja i projekat "Jedan pojas - jedan put", te godišnji samiti premijera NR Kine sa premijerima država centralne i istočne Evrope u formatu "16+1", već daju vidljive rezultate. Dodao je je u Bosni i Hercegovini prošle godine uspješno održan Ekonomski forum privrednika država učesnica Samita 16+1, a prije nekoliko dana i Samit na visokom nivou u oblasti turizma.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH zemlja sa velikim potencijalom za turizam i investicije zahvaljujući svom izuzetnom geografskom položaju i bogatstvu prirodnih resursa. Ukazao je na rastući broj turista iz Kine i s tim u vezi, pozdravio je jučerašnje potpisivanje Sporazuma o uzajmanom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između BiH i Kine izrazivši nadu da će to doprinijeti još većem interesovanju kod kineskih građana da posjete BiH kao turisti, ali i značajno olakšati komunikaciju i povezivanje privrednika. Istaknuo je da je potpisan i finalni ugovor o kreditiranju, kako bi počela realizacija jednog od najvećih poslijeratnih energetskih projekata u BiH, izgradnja "Bloka 7" Termoelektrane "Tuzla" i potpisan Sporazum o poljoprivrednoj saradnji nadležnih ministarstava BiH i Kine, što daje podsticaj za dalji nastavak i produbljivanje uspješne saradnje.

Premijer Keqiang je izrazio zadovoljstvo napretkom odnosa i što važni projekti ulaze u fazu realizacije na obostranu korist, što BiH čini kredibilnim partnerom. On je pozdravio ekonomski i politički napredak BiH i izrazio spremnost NR Kine za nastavkom uspješne ekonomske, kulturne i privredne saradnje.

Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg VMBiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ambasador BiH u Mađarskoj Aleksandar Dragičević.